Hoppa till huvudinnehåll

Revisionsbyrå: Biskop Teemu Laajasalos kreditkortsanvändning är ändamålsenlig

Biskop Teemu Laajasalo står på Helsingfors domkyrkas trappa.
Biskop Teemu Laajasalo står på Helsingfors domkyrkas trappa. Bild: Antti Kolppo / Yle Teemu Laajasalo,biskopar,Helsingfors,Helsingfors stift,Helsingfors biskop

Ledningsgruppen för församlingarna i Helsingfors har beställt en opartisk utredning på kreditkortsanvändningen och reseräkningar. Enligt utredningen var största delen av köpen och resorna ändamålsenliga och rätt skötta.

Det var efter att biskopen för Helsingfors stift, Teemu Laajasalo, anklagades för att ha åkt på för lyxiga resor och bland annat ha köpt biljetter till musikfestivalen Flow som domkapitlet i Helsingfors beställde en oberoende utredning över hur ledarna för kyrkan använder kreditkort och reser.

Det saknades ordentlig dokumentation för 7 685 euro, och dessa inköp hade gjorts av ett fåtal personer.

Revisionsbyrån granskade kreditkortsanvändningen för ett femtiotal personer i beslutsfattande position. I rapporten granskades knappt 1700 köp och knappt 200 reseräkningar från år 2017.

Laajasalo förklarade sina köp

Laajasalo har tidigare sagt att han har använt kyrkans kreditkort endast i tjänsteärenden, trots att han erkände att han hade varit slarvig med att spara kvitton och att göra noggranna anteckningar över sina uppköp.

Laajasalos kreditkortsanvändning granskades mellan åren 2013-2017 då han var kyrkoherde i Berghäll.

– Under de tre senaste åren saknades ovanligt många kvitton. Vid två tillfällen var boendekostnaderna för höga. I granskningen hittade man inga andra ovanliga köp utöver dessa två, och enligt granskningen är dokumentationen tillräcklig, säger Pertti Sundberg, som är medlem i det gemensamma kyrkorådet.

Laajasalo sade i januari att han ska betala för de resor som anses vara för dyra och att han rättar det felaktigt märkta dagtraktamentet.

Baserar sig på Lena Nelskyläs artikel Ulkopuolinen tarkastus: Piispa Teemu Laajasalo toimitti riittävät selvitykset luottokortin käytöstään för Yle Uutiset.