Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan samlar in pengar för Röda korsets vänverksamhet

Två vänner går i gamla stan i Borgå
Två vänner går i gamla stan i Borgå Bild: Frida Frankenhaeuser /Yle vänner,Borgå,vänskap,kvinnor,promenadvägar,gränd

Det sägs att självvald ensamhet känns bra men om ensamheten är ofrivillig, då är den ofta jobbig. Upp till en femtedel av finländarna känner ofrivillig ensamhet, åtminstone ibland.

Vem som helst kan känna sig ensam, men lyckligtvis kan vem som helst också hjälpa.

I mars samlar Tongåvan in pengar för Röda korsets vänverksamhet. Många känner till vänverksamheten för äldre men FRK jobbar också med väntjänst för unga men den ser lite annorlunda ut.

Stöd insamlingen

Ring till donationstelefon 0600 15590 (10,01 € + lna/msa)

Stöd via sms skriv SPRLAHJA och skicka till numret 16499 (15 €)

Skicka ditt bidrag via MobilePay eller Pivo till nummer 2002

Ge ett bidrag till konto FI29 1572 3000 3727 30, referensnummer 5364

Ensamheten har blivit annorlunda bland unga

Leena Suurpää jobbar som chef för de ungas skyddshus på FRK. Hon har tidigare jobbat som ungdomsforskare och berättar att ensamheten bland unga inte egentligen har ökat men ensamheten har blivit annorlunda.

- Det finns mer och mer emotionell ensamhet, det vill säga ungdomarna har en känsla av att de inte räcker till. de har ingen att prata med - de är ensamma även om de är socialt omringade.

Leena Suurpää
Leena Suurpää har forskat i ungas ensamhet Leena Suurpää Bild: Camilla Kivivuori/Yle Röda Korset,vänverksamhet,leena suurpää

I Röda korsets vänverksamhet får ungdomarna sällskap och stöd och deras livskrets blir mångsidigare.

- Vänverksamheten minskar känslan av att vara utanför eftersom den unga kan lita på människor och känna att han eller hon också själv är värd förtroende, säger Leena.

Kristiina får själv så mycket av att vara stödperson

Att jobba som stödperson är väldigt givande, säger Kristiina Ahovuori, som har jobbat som stödperson för unga i sex år.

- Jag är en gudmor, kanske jag är som en släkttant som de inte har. Jag stöder och hjälper med det som ungdomen själv vill.

Det är via skyddshusets verksamhet som stödpersonerna och ungdomarna hittar varann. Så har Kristiina hittat de tre flickor som hon under de senaste åren varit stödperson åt.

Kristiina Ahovuori
Kristiina Ahovuori jobbar som stödperson för unga Kristiina Ahovuori Bild: Camilla Kivivuori/Yle väntjänst,Röda Korset,kristiina ahovuori

"Vi gör inga märkliga saker tillsammans"

Den första var en flicka där mamman inte kunde ge det stöd som flickan behövde. De gick tillsammans till gymmet, på bio eller satt bara och pratade över varsin kaffekopp.

Den andra flickan var också en helt vanlig finländska som Katariina bland annat lagade mat tillsammans med och pratade om katter.

- En del ungdomar vet inte vad mat kostar eller hur man lagar mat och ännu mindre hur man lagar mat förmånligt, säger Katariina.

Den tredje tjejen som hon nu agerar som stödperson åt är en flyktingflicka från Somalia. De talar finska sinsemellan och umgänget är mycket annorlunda än med de tidigare flickorna.

Katariina ger bland annat information åt henne om det finska samhället, hur man ska uppföra sig här och hurudana våra traditioner är. Hon hjälper med läxor.

- Den bästa tacken jag kan få av ungdomarna är att de vill fortsätta att ha mig som stödperson.

Olika former av väntjänst

Röda korset har också en mycket populär väntjänst för äldre, men också för asylsökande eller handikappade. Det finns också volontärer som är vän åt en person i psykiatrisk rehabilitering eller besöker fängelser.

Om man vill gå med i verksamheten och bli en vän är det bara att ta kontakt med Röda korsets vänverksamhet

Insamlingen för Röda korsets väntjänst startar fredagen den 2.3.2018 i Tongåvan

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle