Hoppa till huvudinnehåll

Vasaloppet ny utmaning för Matias Strandvall – som närmar sig solnedgången: ”Ville testa så länge jag är aktiv toppidrottare”

Matias Strandvall, 2017.
Matias Strandvall har inte särskilt höga målsättningar inför Vasaloppet. Matias Strandvall, 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Matias Strandvall

Jag skulle vara extremt nöjd om jag inte tappar mer än 2-3 minuter, säger Matias Strandvall som på söndag gör debut i långloppsklassikern Vasaloppet. Han har lämnat hjärtbesvären och OS-besvikelsen bakom sig och blickar framåt – kanske mot elitkarriärens sista vår.

Att Matias Strandvall skulle stå på startstrecket i årets upplaga av Vasaloppet är ingen överraskning. Det hade han smått planerat redan förra våren.

Men vägen dit har varit snårigare än önskat.

I Rukas världscupöppning i november var han nionde snabbast i sprintkvalet, men föll ut genast i kvartsfinal. Och efter det har han inte fått fram formen.

Strandvall rymdes inte med i Finlands sprintlag till OS, vilket var ett tungt slag i sig. I Seefelds världscup i slutet av januari svartnade det sedan för ögonen och IF Minken-åkaren blev långt från sin vanliga nivå.

Läkarna kom fram till att det med allra största sannolikhet var frågan om rytmstörningar i hjärtat.

– Men hjärtat är friskt och jag fick genast efter testerna grönt ljus att fortsätta köra. Läkarna sa att rytmstörningar inte alls är så ovanliga bland toppidrottare, berättar Strandvall.

”Träningen totalt annorlunda”

I och med OS-missen har Strandvall haft mer tid att förbereda sig inför den nya 90 kilometers-utmaningen som står inför dörren på söndag. Och den tiden av långloppsträning har sprintspecialisten definitivt behövt.

– Träningen är ju totalt annorlunda, konstaterar Strandvall som åkte Årefjällsloppet över 61 kilometer (kortare bana p.g.a. snöbrist) för fyra år sedan.

– Täten stakade medan jag gick på fäste, och det öppnade mina ögon för hela grenen. Det stärkte samtidigt viljan att faktiskt satsa på Vasaloppet ett år.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Matias Strandvall

I träningen har han nu koncentrerat sig på att staka. I jämnt tempo, i jämn terräng, med långa drag. Något som inte hör till vanligheterna i sprintträning.

– Jag har bland annat stakat mycket på is och märkt att jag nog har en del att göra för att 30 kilometer i sträck på platt mark kunna hålla samma monotona fart på omkring 23-25 kilometer i timmen.

Sämre lungor men större muskler än Iivo

Utpräglade sprintrar har ändå klarat sig bra i långlopp längs med åren. Till exempel har norrmannen John Kristian Dahl, som varit på pallen elva gånger i världscupsprinter, vunnit tre av de fyra senaste Vasaloppen.

En orsak är enligt Strandvall uppbyggnaden av en tävlingsdag i sprint med kval följt av finalpass ett par timmar senare. Vasaloppet, där vinnarens tid ligger omkring fyra timmar, tar i grova drag lika länge som en sprinteftermiddag.

– Sprintrar är vana med att vara igång länge, säger Strandvall och slänger fram ytterligare en förklaring i fysiken.

– Sprintrar som jag har betydligt sämre maximal syreupptagningsförmåga än till exempel Iivo Niskanen och Matti Heikkinen, men i gengäld ofta lite mer muskler. Och i ett långlopp där terrängen inte är så värst krävande behöver man inte på samma sätt syreupptagningen och istället kanske mer muskler som kan lagra energi och glykogen.

Nöjd med ett par minuters lucka till täten

Trots att sprinterbakgrunden även kan hjälpa i Vasaloppet har Matias Strandvall inte särskilt ambitiösa mål inför söndagen. Han är snarast ivrig inför att testa något nytt.

– Det kommer att krävas enormt mycket av huvudet, det blir intressant att se vilka kamper man går igenom från 60 kilometer in i mål.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Matias Strandvall

Strandvall är inte det på förhand sett starkaste blåvita kortet. Han ser själv Ari Luusua – som körde igenom hela Tour de Ski vid årsskiftet – som favorit till titeln bästa finländare.

Andra kandidater är Luusuas klubbkamrat i Ski Team Mäenpää Christoffer Lindvall, som var Finlands etta med sin 78:e placering i fjol – pinnhålet före Ski Team Kimitoöns Matias Nylund. På damsidan hör Heli Heiskanen till toppnamnen.

– Målsättningen är att kunna gå med täten så länge som möjligt. Jag skulle vara extremt nöjd om jag inte tappar mer än 2-3 minuter. Man kan ju alltid hoppas på ett panglopp och överraskningar, men lite realist är jag ändå.

Tankar på att sluta

Strandvall, som fyller 33 år om ett par veckor, kan inte i detta skede ge ett slutgiltigt besked om minisatsningen på Vasaloppet blir hans sista satsning som elitskidåkare.

– Jag har länge, nästan hela karriären, haft som mål att skida Vasaloppet minst en gång så länge jag är aktiv toppidrottare och satsar helhjärtat.

Finns det alltså tankar på att lägga ner elitsatsningen efter den här säsongen?

– Tankarna har gått förstås, men jag ska nu se våren till slut, svarar den sjufaldiga mästerskapssprintern.

– Något beslut har jag väl kanske inte hundraprocentigt fattat, men istället för att tänka på att lägga ner har jag den senaste månaden försökt fokusera på Vasaloppet för att ge mig chansen att faktiskt göra mitt allra bästa på söndag.

Följ med Matias Strandvall och de övriga knappa 17 000 deltagarna i Vasaloppet direkt på Yle Arenan (med finskspråkigt referat) på söndag med start klockan 9.00.

Läs mera:

Uppskattas idrottarna tillräckligt i Finland? Strandvall: ”Alla måste fråga sig om vi faktiskt vill ha framgång i idrott”

För att kunna kräva medaljer måste man satsa pengar på idrottarna, sammanfattar Matias Strandvall ett grundproblem inom finländsk toppidrott. Finland ligger långt bakom sina nordiska grannar.

Läs mera:

Budskapet till unga idrottare tydligt: Ångra dig inte i gungstolen – våga satsa innan det är för sent!

Det finns inte utrymme för kompromisser, säger OS-hjälten Iivo Niskanen om vägen fram till världseliten. Mikaela Ingberg håller med – hon fick tack vare sin treårssatsning svaret på frågan ”kan det bli nånting av mig?”.