Hoppa till huvudinnehåll

Bollförbundet fick nog av U19-förluster och lät chefstränaren gå med månader till hemma-EM: "Egentligen borde sådana här situationer undvikas"

Kimmo Lipponen.
Kimmo Lipponen har gjort sitt i U19-laget. Kimmo Lipponen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Kimmo Lipponen

En längre negativ trend har lett till tränarbyte för U19-landslaget i fotboll. Kimmo Lipponen får gå och Juha Malinen ersätter i laget som spelar EM på hemmaplan i juli.

Bollförbundet har meddelat Kimmo Lipponen att han ska lämna chefstränarposten för U19-landslaget i fotboll, men att han har fått sparken vill spelarutvecklingschefen Hannu Tihinen inte säga högt:

– I det här fallet skulle jag inte använda den termen. Kimmo har stark och lång erferenhet av att jobba med spelare. Han har mycket att ge, säger Tihinen till Yle Sporten.

Hannu Tihinen är en före detta fotbollsspelare.
Hannu Tihinen vill se bättre resultat. Hannu Tihinen är en före detta fotbollsspelare. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Hannu Tihinen

Hemma-EM går av stapeln i juli och det var den "negativa trenden" och de svaga resultaten som bidrog till beslutet.

Helheten var orsaken.

– Helheten: Den negativa trenden har egentligen hållit i sig sedan augusti, säger Tihinen.

Finland har åkt på flera förluster den här säsongen och förlorade till exempel mot Makedonien med 0–5 i veckan.

Hoppa över Twitterpostning

EM bara etapp på vägen mot framtiden

U21-landslagets chefstränare Juha Malinen kommer tillfälligt att befinna sig i en dubbelroll, då han nu tar över U19-laget i fem månaders tid.

Tihinen menar att profilen Malinen är ett logiskt val då han redan tränar juniorer och känner till systemen.

– Naturligtvis hoppas vi att effekten blir positiv. Juha har erfarenhet av förändring på kort tid, säger Tihinen, men betonar att EM inte ska ses som det ultimata målet.

– Trots att det är hemma-EM är det bara en etapp på vägen mot framtiden.

EM kommer att spelas i Vasa och Seinäjoki den 16–29 juli.

Juha Malinen är fotbollstränare.
Juha Malinen leder laget i EM. Juha Malinen är fotbollstränare. Bild: Matti Raivio / All Over Press Fotbollsligan,Rovaniemen Palloseura,Juha Malinen

Tränarstaben ommöbleras de kommande dagarna

Inom kort ska tränarstaben möbleras om och många bekanta ansikten lär ska bli kvar. Kimmo Lipponen kommer däremot inte att vara med i teamet längre.

– Inte är dessa beslut lätta, säger Tihinen och suckar. Han vet att beslutet utöver tränare Lipponen också påverkar personen Lipponen och en familj.

– Egentligen borde sådana här situationer undvikas i juniorfotbollen. Men jag vill tro på att den negativa trenden kommer att brytas.

Siktet är inställt framåt. I mars står matcher mot Schweiz på programmet.

– Vi ska börja bygga en helhet och har fyra månader tid på oss, slår Tihinen fast.

Läs också