Hoppa till huvudinnehåll

"Det var två steg framåt och ett steg bak, men småningom lärde jag mig" - om konsten att välja lycka

Jenny Belitz-Henriksson är författare och bloggare.
Jenny Belitz-Henriksson är bloggare och författare. Jenny Belitz-Henriksson är författare och bloggare. Bild: Timo Turkka Photography Finska bloggare,jenny belitz-henriksson

“Är du lycklig?” Frågan får de flesta att stanna upp. Är jag lycklig? Hur lycklig ska man vara och hur ofta för att klassas som lycklig?

Enligt författaren, bloggaren och inspiratören Jenny Belitz-Henriksson är lycka inte enbart avhängigt av att alla bitar i livspusslet mirakulöst fallit på rätt plats. Det kan lika väl vara ett vardagligt tillstånd som man själv kan påverka.

- Lycka är att man tycker om sitt liv och är nöjd i sin vardag. Lycka är en grundkänsla i livet då man fokuserar på det som är bra trots de motgångar som hör livet till.

Från svårighet till insikt

Jenny själv har genomlidit många svårigheter men hon säger att de i slutändan hjälpt henne att vara den hon är idag, att det är lättare att uppskatta småsaker då man inte alltid haft det så lätt.

Då Jenny närmade sig 40-årsstrecket kände hon sig trött och sliten. Trots ett jobb som idrottsinstruktör hade småbarnsåren satt sina spår både i bristande ork och övervikt.

Hon bestämde sig för att ge sig själv en livsstilsförändring i födelsedagspresent och nu, ett rejält år senare har hon gått ner 20 kilo och i somras slutförde hon Stockholm maraton.

Hon poängterar dock att det inte enbart handlat om en fysisk förändring.

- Det räcker inte med att träna kroppen, man måste också jobba på sin mentala styrka. Jag började fundera på vad som gör mig glad. Det var två steg fram och ett steg bak men småningom lärde jag mig fokusera på det goda i tillvaron.

Löpare på isig bana.
Löpning gör Jenny lycklig. Löpare på isig bana. Bild: Timo Turkka Photography löpare,jenny belitz-henriksson

Konsten att hantera svårigheter

Genom aktivt arbete med det egna jaget har Jenny även hittat sätt att hantera mindre roliga händelser i livet.

- Om jag möter svårigheter blir jag inte genast handfallen och modfälld. Jag tänker mer på vad denna känsla vill säga till mig och vad kan jag lära mig av den.

Ingen är immun mot svårigheter men jag låter inte negativiteten sänka mig längre

Jenny säger att det är helt mänskligt att stundvis tycka synd om sig själv och vältra sig i det upplevda eländet men att man sedan måste man bryta ältandet med att göra något man tycker om.

- Motionera, läs en bok, baka… vad det nu kan vara. Det är svårt att vara negativ då man gör något man tycker om.

Jenny Belitz-Henriksson yogar på brygga.
"En tacksam människa är en lycklig människa" - Jenny Belitz-Henriksson Jenny Belitz-Henriksson yogar på brygga. Bild: Jenny Belitz-Henriksson Yoga

Lycka provocerar

Lyckliga och lyckade människor både inspirerar och provocerar. Är man själv nere i en svacka kan det sticka lite extra i ögonen om någon i ens omgivning är väldigt uppåt.

- Folk tror ofta att en glad människa alltid haft det lätt, att man måste vara lite enkel eller född med guldsked i mun för att kunna vara sådär himla glad.

Jenny poängterar att alla vet att det finns hemska saker i världen och att ingen är immun mot livets berg- och dalbana. Det hur man upplever och hanterar den på ett positivt sätt är dock en konstform alla kan lära sig bemästra.

- Oberoende livssituation kan man välja en positiv attityd och jag själv tycker att livet är lättare då jag fokuserar på de goda sakerna.

Tacksamhet ger lycka

Vardagliga saker som många tar för givet och inte fäster desto mer uppmärksamhet vid kan innehålla en uppsjö av saker att vara tacksam för. Att få vakna, ha ett trevlig jobb och en familj man älskar.

När man haft riktiga svårigheter i livet och lyckats ta sig igenom dem…då bryr man sig inte mycket om det fastnat hundbajs under skon

Läs också: Livsstilsförändring som 40-årspresent till sig själv
Jennys blogg: Vastaisku ankeudelle

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa