Hoppa till huvudinnehåll

Företagschef misstänkt för mord på miljöaktivist i Honduras - finländska Finnfund samarbetade med bolaget

Berta Cáceres mördades för två år sedan.
Berta Cáceres mördades för två år sedan. Berta Cáceres mördades för två år sedan. Berta Cáceres,Honduras

I Honduras har en högt uppsatt chef på vattenkraftsbolaget Desa gripits, misstänkt för att ha planerat mordet på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres för två år sedan. Cáceres kämpade emot bolagets dammprojekt som finansieras delvis av finländska Finnfund.

Finnfund drog sig ur det kontroversdrabbade dammprojektet Agua Zarca efter att det kom fram att anställda på bolaget misstänktes för mordet.

I fredags greps företagets verkställande direktör Roberto David Castillo när han försökte lämna Honduras.

Mannen misstänks för att ha varit hjärnan bakom mordet och för att ha försett gärningsmännen som redan åtalats för mordet med logistik och andra resurser.

Han greps på en flygplats och nekar till brott. Flera militärer står redan åtalade för mordet, de ingick i en elitstyrka som fått träning i USA.

En av världen mest kända miljöaktivister

Miljöaktivisten och Lencaindianen Berta Cáceres var en av världens mest kända och prisade miljöaktivister. Hon hittades död i sin hemstad La Esperanza i Honduras den 3 mars 2016.

Ett okänt antal män hade trängt sig in i huset där hon sov under natten och skjutit henne till döds.

Cáceres visste att hon hade fiender, hon hade hotats till livet under flera års tid för sin kamp mot dammprojektet som byggdes på mark som tillhört urbefolkningen Lenca.

Trots det fortsatte hon enträget att kämpa för miljöfrågor och ursprungsbefolkningens rättigheter. Hon ledde motståndet mot Agua Zarca-projektet som delvis finansieras med finländska medel.

Till minne av Cáceres hölls i fredags, två år efter mordet, demonstrationer i Honduras. Människor samlades utanför åklagarmyndigheten i huvudstaden Tegucigalpa och krävde rättvisa.

Cáceres vänner reste till Finland

I april 2016, knappa två månader efter mordet på Cáceres, reste hennes aktivistvänner till Finland för att få Finnfund att dra sig ur projektet.

Berta Cáceres begravning 5.3.2016
Berta Cáceres begravning 5.3.2016 . Berta Cáceres begravning 5.3.2016 Bild: EPA/ STR Berta Cáceres,Honduras,miljöaktivister,begravning

I samband med besöket sade Finnfunds vd Jaakko Kangasniemi till Svenska Yle att han inte trodde att mordet på Berta Cáceres hade något med vattenkraftsprojektet Agua Zarca att göra.

Han trodde att Finnfund blivit indragen i intern politisk konflikt.

Men lite senare efter att en anställd för bolaget Desa anhölls misstänkt för mordet började Finnfund utreda möjligheterna att dra sig ur projektet.

Jaakko Kangasniemi
Jaakko Kangasniemi Bild: Yle/Jessica Stolzmann Finnfund

Finnfund drog sig slutligen ur projektet i juli 2017. Men det honduranska företaget Desa fortsatte bygget. Just nu är ändå projektet tillfälligt stoppat.

Läs mera:

Miljöaktivist - ett jobb med livet som insats

Aktivisten och lencaindianen Berta Cáceres som kämpade för miljön och för sitt folks rättigheter mördades för snart två månader sedan i Honduras. Cáceres kämpade emot vattenkraftprojektet Agua Zarca som finansieras av finländska Finnfund. Hennes aktivistvänner besöker Finland för att få Finnfund att dra sig ur kraftprojektet.

Läs också