Hoppa till huvudinnehåll

Nytt center ska förebygga självmord - testar ny videometod

kristian wahlbeck
Enligt Kristian Wahlbeck från Föreningen för mental hälsa i Finland ska det nya centret bland annat utvärdera nya vårdmetoder. kristian wahlbeck Bild: Yle/Kjell Lindroos Kristian Wahlbeck,föreningen för mental hälsa i finland

Förra veckan öppnades ett nytt center för förebyggande av självmord. Där kan både personer som är självmordsbenägna och deras anhöriga få stöd utan remiss. Centret finns i Västra Böle.

Självmordsstatistiken i Finland har länge varit dystrare än i de övriga nordiska länderna. Också i europeiska mått begås fler självmord per invånare än i de övriga länderna i medeltal.

Centret i Helsingfors ska förebygga att människor begår självmord. Verksamheten finns till för människor som är självdestruktiva, funderar på att begå självmord eller tidigare har försökt begå självmord.

– Självmordsförsök och självdestruktivt beteende kan vara svåra saker också för professionella arbetare inom social- och hälsovården. Det behövs mer sakkunnig och specialiserad hjälp än tidigare, säger Marena Kukkonen från Föreningen för mental hälsa i Finland FMHF.

Sen ser vi på videon och analyserar tillsammans vad det var som gjorde att situationen blev så hopplös att personen såg självmord som den enda utvägen.

Det är Föreningen för mental hälsa i Finland som upprätthåller det centret, som öppnade förra veckans torsdag. Ett liknande center öppnades också i Koupio. Finansieringen kommer från Social- och hälsovårdsorganisationernas understödscentral Stea.

Ny metod analyserar livshistorien med hjälp av videokamera

Det nya centret ska också utbilda personal inom social- och hälsovården och undersöka nya vårdmetoder. För tillfället utvärderas en schweizisk metod att analysera livshistorier.

– Personen får berätta sin livshistoria. Det här dokumenteras med videoupptag. Sen ser vi på videon och analyserar tillsammans vad det var som gjorde att situationen blev så hopplös att personen såg självmord som den enda utvägen, säger Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa i Finland FMHF.

Wahlbeck är också forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Stöd för både självordsbenägna och anhöriga på svenska

Också anhöriga till någon som begått självmord kan söka sig till centralen. Till centralen kan man söka sig på eget initiativ och vården är kostnadsfri.

Helst ser Wahlbeck att man bokar tid så att folk inte måste vänta.

– Vi har svenskspråkig personal, men det gäller att boka tid på förhand.

– Centret finns i Västra Böle, så det går bra att ta sig dit med tåg och stiga av vid Böle station, säger Wahlbeck.

År 2016 Finland tog 787 personer livet av sig. Fmhf uppskattar att mängden självmordsförsök är ungefär tio gånger högre.

Det finns flera ställen att få hjälp med självdestruktivt beteende och självmordsbenägenhet, bland annat organisationen Zero Suicide, som Yle skrev om i januari.