Hoppa till huvudinnehåll

Rasistiska rop och misshandel? Polisen och volleybolligan undersöker match i Karleby

Tiikerit från Karleby
Arkivbild från en annan Tiikeritmatch än den match som artikeln handlar om. Tiikerit från Karleby Bild: Yle / Antti Koivukangas tiikerit

Volleybolligan och polisen undersöker vad som riktigt hände runtomkring den match som Karlebylaget Tiikerit spelade på hemmaplan mot laget Hurrikaani från Loimaa för en vecka sedan.

Åskådare anklagar Hurrikaani-fansen för rasistiska utrop. Dessutom hävdar en åskadare från Karleby att hen blivit misshandlad av Hurrkikaani-fans.

Nu ber volleybolligan åskådarna förtydliga exakt vad det är som de hört och sett under och efter matchen. Det har också gjorts en polisanmälan om den påstådda misshandeln.

På måndag möts volleybolligans styrelse. Vd Jussi Jokinen understryker att ligan har en nolltolerans vad gäller rasism. Det står också i ligans reglemente.

Jokinen säger att de nu noggrant går genom den redogörelse de fått från Tiikerit om de rasistiska ropen. De väntar ännu på att få redogörelsen från Hurrikaani.

Det är fantastiskt att föreningarna har fans som reser med lagen men det är sorgligt om det sker sådant här― Jussi Jokinen

Är fansen på föreningarnas ansvar?

Nu ska styrelsen för ligan dra upp en riktlinje för på vilket sätt föreningarna ansvarar för sina fans. Om föreningen ordnar en resa för sina anhängare är det delvis på föreningens ansvar att se till att alla följer de regler som finns för uppförande men också för etik och moral.

Jokinen säger att de nu ska försöka dra upp en riktlinje som gör saker och ting klart och tydligt men som ändå inte tar kål på anhängarverksamheten.

- Det är fantastiskt att föreningarna har fans som reser med lagen men det är sorgligt om det sker sådant här. Vi måste få en linje som inte hindrar fansen från att resa med laget för det är är en fördel om man har fansen med sig på match, säger Jussi Jokinen till Yle Kokkola.

Jokinen vill att föreningarna ska förstå att de har ansvar för hur deras fans beter sig.

Vad gäller den polisanmälda misshandeln för en vecka sedan i Karleby är Jokinen förtegen. Men han påpekar att det är på hemmalagets ansvar, alltså den förening som står som värd för matchen, att se till att ordningen upprätthålls.

Jokinen har varit med i volleybolligan sedan den grundades 1995. Han säger att han inte tidigare varit med om något liknande som det i Karleby för en vecka sedan.

Häpnade miner i Hurrikaani

Ordförande för Hurrikaani Kari Mylen anser att det är mycket förargligt att någon uppför sig illa iklädd föreningens logo och färger på en bortamatch.

- Det här är inte enligt vår förenings linje och för min egen del fördömer jag sådant beteende, säger Mylen till Yle Kokkola.

Inom laget har man funderat på hur man ska kunna hantera det här.

Anhängarna hör inte till organisationen så enda sättet för Mylen att ta sig an det är att gå genom hur man beter sig när man bär lagets skjorta.

Jag gnuggade ögonen tre gånger när jag fick meddelandet― Kari Mylen

Föreningen ordnar inte resor så att anhängarna ska kunna hänga med på matcherna. Enligt Mylen ordnades resan till Karleby av en anhängargrupp som inte har en officiell ställning i föreningen.

- Som förening har vi svårt att kontrollera vad vuxna människor gör på en lördag kväll, säger han.

Mylen passar på att påpeka att Hurrikaani genom tiderna haft anhängare av olika nationaliteter, med olika religioner och hudfärger och att de aldrig blivit rasistiskt bemötta. Därför kommer händelserna i Karleby som en chock för honom.

- Jag gnuggade ögonen tre gånger när jag fick meddelandet. Jag kunde inte förstå hur det här hade hänt, säger Mylen.

Skriven av Sari Vähäsarja, Yle Kokkola
Översatt och bearbetad av Sofi Nordmyr, Yle Österbotten

Orginalartikeln kan du läsa här.