Hoppa till huvudinnehåll

Al-Qaida tar på sig attacken i Burkina Faso

Säkerhetsstyrkor står utanför den turkiska restaurangen i Ouagadougou i Burkina Faso, som blev attackerad av beväpnade män.
I augusti skedde den föregående attacken i Ouagadougou, då en turkisk restaurang attackerades av terrorister. Säkerhetsstyrkor står utanför den turkiska restaurangen i Ouagadougou i Burkina Faso, som blev attackerad av beväpnade män. Bild: EPA/STR Burkina Faso,Ouagadougou,militärer (personer)

Terrororganisationen uppger att attacken var en hämndaktion efter att franska armén dödade flera terroristledare i en räd för några veckor sedan.

Uppgifter från Mauretaniens nyhetsbyrå Alakhbar säger att al-Qaidas medlemsorganisation i Mali, Nusrat al-Islam (Jnim), har tagit på sig skulden för attacken mot Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou på fredagen.

Åtta jihadister angrep bland annat premiärministerns kansli, arméhögkvarteret och den franska ambassaden.

Sammanlagt 16 personer omkom i händelseförloppet. Fyra terrorister dog under attacken mot arméhögkvarteret, medan den burkinska armén förlorade sex soldater.

De återstående angriparna dog på franska ambassaden, där också två franska militärer avled.

Jnim uppgav att dådet var hämnd på att den franska armén dödat flera av dess ledare i en attack för några veckor sedan.

Terrornätverket Jnim är en gren av al-Qaida och har stått bakom också tidigare terrordåd i Ouagadougou. För att få bukt med oroligheter grundade Burkina Faso ifjol tillsammans med fyra andra länder en säkerhetsstyrka på femtusen soldater.

Styrkan stöds av bland annat EU, där Finland skjutit till 900 000 euro.

Läs mera:

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou under attack

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou utsattes på fredagen för attacker bland annat mot premiärministerns kansli, FN-högkvarteret och Frankrikes ambassad i stadskärnan.

Läs också