Hoppa till huvudinnehåll

Brors tips för att bli 100: "Umgås med unga - det håller humöret uppe"

Bror Borgar.
Bror Borgar. Bild: Linus Hoffman / Yle 100 år,Bror Borgar

Bror Borgar har hunnit med mycket i sitt liv. Han trodde ändå aldrig att han skulle bli 100 år gammal, inte ens då hans bror fyllde 100 för några år sedan.

– Jag är tacksam att jag har fått leva så här länge. Inte hade jag räknat med det ännu när jag var 90 år.

Hemligheten bakom att fylla 100 år är en positiv livssyn.

– Och jag har mycket rört mig i ungdomskretsar, de har inspirerat mig och hjälpt mig att hålla humöret uppe.

Måste ta hand om de döda och skriva brev hem till de anhöriga

Bror Borgar föddes den 3 mars 1918 i Vasa, bara några dagar efter att jägarna marscherat in i staden.

– Hemma pratade vi inte mycket om det som har varit. Det passades in i livsrytmen, och på det sättet klarade man sig något sånär.

Men Bror tvingades själv som ung uppleva både vinterkriget och fortsättningskriget, där han var fältpräst på Karelska näset.

I en intervju för Svenska pensionärsförbundets medlemstidning God Tid berättar han om de tuffa uppgifter han under fem år hade. Tillsammans med fältläkaren tog han hand om de döda och skrev brev hem till de stupades anhöriga.

Teologistudenterna delade intryck från kriget och minnen med varandra

Bror är årsbarn med Åbo Akademi, som grundades 1918 i Åbo. Genast efter kriget började han studera teologi där.

Det var elva ungdomar som efter kriget blev en ny kull vid teologiska, en intim och sammansvetsad studieskara.

– Vi var med vid Åbo Akademi lite på ett eget hörn. Flera av oss hade erfarenheter av kriget, så vi delade mycket intryck och minnen med varandra.

Introducerade sommarskriftskolor

Under studietiden gifte han sig med sin Greta, och efter studierna flyttade familjen 1950 till Lärkkulla i Karis, där Bror verkade som skolungdomspräst för Borgå stift.

– Jag var mycket engagerad i skolungdomsarbetet. Jag besökte de svenska läroverken i stiftet, men också de svenska språköarna. Och kontakten till ungdomarna och de olika församlingarna fortsatte länge efteråt.

Likaså minns Bror sina skriftskolelever, och många minns honom.

Tillsammans med Harry Wentzel introducerade Bror sommarskriftskolor i Finland år 1950. Harry Wentzel var Lärkkullas första direktor, och sommarskiftskolorna i Karis 1950-56 blev genast populära.

Houtskär höjdpunkten i livet

Bror tog med sig tanken på sommarskiftskolor till Houtskär, där han var rektor vid Houtskärs kyrkliga folkhögskola i tolv år. Sommarskriftskolorna vid folkhögskolan har fortsatt varje år, och i år kommer ungdomar bland annat från Borgå dit på skriftskola.

– Houtskär var nog en höjdpunkt i mitt liv. Det var de bästa åren i livet, en mycket god och lycklig tid, och en effektiv tid.

Rektor Bror Borgar, fru Greta, rektor Thure Eriksson och hans fru Gunvor utanför Församlingshemmet, Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola.
Rektor Bror Borgar, fru Greta, rektor Thure Eriksson och hans fru Gunvor utanför Församlingshemmet, Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola. Rektor Bror Borgar, fru Greta, rektor Thure Eriksson och hans fru Gunvor utanför Församlingshemmet, Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola. Bild: Alex Mattsson / Houtskärs lokalhistoriska arkiv Houtskär,Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola
Alla födelsedagar är goda dagar när man har fått leva från år till år

Ungdomar är något som Bror kommer tillbaka till flera gånger under intervjun. Trots att Bror säger att han har trappat ner och mest vilar, så arbetade han länge som präst - med äldre och med unga.

Den senaste förrättningen som Bror hållit var ett dop år 2013. Då fick han som 95-åring döpa nyfödda Wilton.

– När jag tittar bakåt på mitt liv så är det nog ungdomsskaror jag ser framför mig. De har fyllt mitt liv på mångahanda sätt.

Firade med en tant

Nuförtiden är de flesta som Bror umgås med yngre än han. Som exempelvis hans nyfunna vän Marghita Nordgren som också bor på servicehuset Hemmet i Åbo.

Men visst finns det äldre personer omkring honom också. Förra veckan firades Bror och den andra 100-åringen Disa Ismark där tillsammans.

100-åringarna Bror Borgar och Disa Ismark firas gemensamt på servicehuset Hemmet.
Bror Borgar och Disa Ismark firades gemensamt på Hemmet. 100-åringarna Bror Borgar och Disa Ismark firas gemensamt på servicehuset Hemmet. Bild: Hemmet / Johanna Slotte Hemmet,Åbo,100 år,disa ismark

- Men Disa är några dagar äldre, så när vi i onsdags satt tillsammans så sade 100-åringen Disa till 99-åringen att: "Nu får du kalla mig tant".


Läs mera:

Disas tips för att bli 100: "Man ska inte ta livet riktigt på allvar"

Disa Ismark skulle dö som spädbarn, då hon fick tyfus. Men hon överlevde och istället har hon levt ända till 100. "Men nog har det varit ett väldigt brokigt liv".

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland