Hoppa till huvudinnehåll

Experten om Pärmäkoski: ”Har potential att bli bättre på alla distanser”

Krista Pärmäkoski i Lahtis
Krista Pärmäkoski tog säsongens andra världscupseger i Lahtis. Krista Pärmäkoski i Lahtis Bild: Lehtikuva Längdåkning,Krista Pärmäkoski

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm förväntar sig att Krista Pärmäkoski kommer att ta ytterligare ett kliv nästa säsong. Lindholm är nöjd med att Kerttu Niskanen hittat formen efter besvikelserna i OS.

Krista Pärmäkoski gjorde ett panglopp på 10 kilometer klassiskt i Lahtis. Framför hemmapubliken var hon fullständigt överlägsen då hon tog säsongens andra seger i världscupen.

– Det här var Krista Pärmäkoskis största seger. Hon har vunnit i mästerskap på juniornivå men att vinna på hemmaplan i världscupen är nog störst. Hon har heller inte vunnit i något stort mästerskap än.

– Nästa år är det VM och då förväntar jag mig en ännu bättre Krista Pärmäkoski. Hon har potential att bli bättre på alla distanser, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

De finländska åkarna gjorde en riktigt bra laginsats på damsidan. Förutom Pärmäkoskis seger blev det fyra åkare bland de tio bästa. Kerttu Niskanen slutade fyra, Aino-Kaisa Saarinen nia och Johanna Matintalo tia.

– Det här är en terräng som passar de finländska åkarna, dessutom lyckades serviceteamet bra. Det är skönt att se att Kerttu Niskanen hittat formen igen. Hennes insats är det som jag är mest nöjd med i dag, säger Lindholm.

Kerttu Niskanen korsar mållinjen i Lahtis
Kerttu Niskanen. Kerttu Niskanen korsar mållinjen i Lahtis Bild: Lehtikuva Längdåkning,Kerttu Niskanen,Niskanen

Framtidslöftet Eveliina Piippo tog sina första världscuppoäng då hon slutade på 28:e plats i dag. Poängen kom dessutom i klassisk stil som brukar vara den sämre tekniken för henne.

– Jag är nog lite överraskad över hennes placering. Det är tuffa backar här som passar henne. Jag lyfter på hatten. Hon ska skynda långsamt mot den inhemska toppen och sedan mot världstoppen, säger Lindholm.

Niskanen och Pentsinen gjorde bra insatser

På herrarnas 15 kilometer klassiskt gladde OS-guldmedaljören Iivo Niskanen hemmapubliken med en pallplacering då han slutade trea efter Aleksej Poltoranin och Alexander Bolsjunov.

– Det har varit mycket uppståndelse för Iivo sedan OS. Han var inte speciellt nöjd men jag tycker att det är en bra insats. Det var två revanschsugna åkare som Niskanen fick kliva upp på prispallen med.

Bakom Niskanen var det framför allt Anssi Pentsinen som gjorde en bra tävling med sin 17:e plats. Pentsinen har antytt att han kommer att avsluta karriären efter den här säsongen.

– Jag hoppas att han ändrar sitt preliminära beslut. Anssi Pentsinen är en åkare som finländsk skidsport behöver och jag hoppas att vi får se honom i VM nästa år, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport