Hoppa till huvudinnehåll

Fem månader efter valet – Tyskland har en ny regering

Tyskland får sannolikt en regering
Tyskland får sannolikt en regering Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,förvaltning

Efter många om och men kommer det att bli ett fortsatt regeringssamarbete mellan Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna. En medlemsomröstning bland de socialdemokratiska partimedlemmarna avgjorde att SPD, trots alla protester inom partiet, går med i regeringen.

Det var till slut med rätt så klara siffror som socialdemokraterna röstade för att gå med i Angela Merkels fjärde regering.

Omkring 66 procent av de närmare 464 000 SPD-medlemmarna röstade till slut för det planerade regeringsprogrammet och på så sätt också en regeringsmedverkan.

Resultatet är överraskande tydligt - inför omröstningen hade många förväntat sig ett betydligt jämnare resultat.

De för SPD katastrofala siffrorna i de färskaste opinionsmätningarna kan ha haft en viss betydelse för hur partimedlemmarna nu har röstat.

I förhandsspekulationerna har det hetat att många SPD-medlemmar kommer att rösta för regeringssamarbetet endast för att undvika ett nyval.

Den tillfällige partiledaren Olaf Scholz talar om ett mycket svårt beslut för partiet.

Ett tudelat SPD

Trots det relativt klara resultatet i omröstningen har man inom SPD fortfarande ett utbrett missnöje över det fortsatta samarbetet med förbundskansler Merkel och kristdemokraterna

Tyskland får sannolikt en regering
Tyskland får sannolikt en regering Bild: AFP Angela Merkel

Efter förbundsdagsvalet i september hade man egentligen som avsikt att bänka sig i opposition, men då inga andra regeringsalternativ visade sig möjliga, satt man senare i regeringssamtal med Merkels kristdemokrater i alla fall.

De som har protesterat mot en regeringsmedverkan understryker att SPD inte kan förnyas som parti om man fortsätter att samarbeta med Merkel.

Det har också protesterats mot att ge det högerpopulistiska partiet AfD positionen som största oppositionsparti i förbundsdagen.

– Vi håller fortfarande fast vid att det skulle ha varit klokare att hålla sig utanför regeringen, men vi accepterar förstås ett demokratiskt beslut, säger en besviken Kevin Kühnert som är ordförande för socialdemokraternas ungdomsorganisation.

Ungsocialisterna, de så kallade Jusos har under de senaste månaderna lett kampen mot att gå med i regeringen.

Kühnert säger vidare att man nu vill se till att det inom SPD kommer till en förnyelse, trots att man sitter med i regeringen.

Också arbetet inom regeringen kommer man hela tiden att syna i sömmarna, tillägger Kühnert.

Socialdemokraternas medlemsomröstning var nu det sista hindret på vägen mot en ny tysk regering under Merkel.

Den nya regeringen kommer att sväras in den 14 mars. Under de närmaste dagarna kommer socialdemokraterna att presentera sina nya ministrar.