Hoppa till huvudinnehåll

Italien röstar i ett ovisst val - "Långa regeringsförhandlingar är att vänta"

Italienar röstar i Neapel.
Väljare i en vallokal i Neapel Italienar röstar i Neapel. Bild: EPA-EFE/CIRO FUSCO Italien

Italienarna röstar idag i parlamentsvalet, ett val som beskrivs som det mest ovissa på väldigt länge. Det är framför allt den nya vallagen som gör att det svårt att förutspå valutgången. Mycket pekar på regeringsförhandlingarna efter valet blir långa och svåra.

Utanför en av många skolor som fungerar som vallokal är det en strid ström av väljare. 29-årige Giulio berättar att han röstade på missnöjespartiet Femstjärnorna.

- Jag tror att Femstjärnorna kan förändra samhället, vi behöver förändring och nya möjligheter, säger han.

Giuolio röstar på Femstjärnorna
Giulio röstar på Femstjärnorna. Giuolio röstar på Femstjärnorna Bild: Yle/Daniel Olin Italien

Femstjärnorna är ett svårdefinierbart populistparti som kombinerar både vänster och höger idéer. Partiet tros bli det största i valet mycket tack ett stort stöd bland landets unga.

- Att jag som ännu inte har fyllt 30 år har ett fast jobb är rätt så otroligt och unikt i dagens Italien, men så borde de inte vara, Femstjärnorna ger oss unga framtidstro, säger Giulio.

En annan väljare, prästen Aldo, skakar på huvudet. Han tror inte att Femstjärnorna och partiets unga 31-åriga ledare Luigi di Maio är redo att styra Italien.

- Jag förstår att många är trötta på de gamla partierna och vill ge sin röst till något nytt. Men Femstjärnorna är protestparti inte ett statsbärande parti.

Lam valkampanj

Den italienska valrörelsen har beskrivits som ovanligt lam. I valdebatterna har migrationsfrågan överskuggat nästan alla andra frågor.

Umberto anser att valrörelsen varit dålig
Umberto anser att valrörelsen varit dålig Umberto anser att valrörelsen varit dålig Bild: Yle/Daniel Olin Italien

Umberto en äldre stilig herreman, klädd i kostym och hatt, menar att politikerna inte har diskuterat de riktiga problemen.

- I det här landet blir de rika rikare och de fattiga fattigare. Det här är det största problemet men det pratar ingen om, säger Umberto.

Mycket pekar på att det italienska parlamentsvalet slutar utan en klar vinnare. Inget av de tre stora blocken som kämpar om segern ser ut att få egen majoritet.

Politiskt vakuum i Italien efter valet?

Det sittande regeringspartiet Demokraterna (Pd) som leds av den förre premiärministern Matteo Renzi ser ut att åka på en valförlust.

De sista två veckorna före valet är det förbjudet att göra vallokalsundersökningar. I de sista som publicerades den 17 februari låg Demokraterna på rekordlåga drygt 22 procent.

Marina säger att hon brukar rösta på Demokraterna men i det här valet röstar hon på ett mindre socialdemokratiskt parti.

Hon menar att Renzi är alltför höger i hennes smak.

- Inte kan jag rösta på Renzi hans politik påminner ju om den som Berlusconi driver.

Också partiledaren Matteo Renzis formkurva pekar nedåt. Enligt flera undersökningar har väljarna större förtroende för partiets premiärminister Paolo Gentiloni än för partiledaren Renzi.

Matteo Renzi röstar i Florens
Matteo Renzi röstar i Florens Matteo Renzi röstar i Florens Bild: EPA-EFE/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI Italien

Silvio Berlusconi högerkoalition som består av Forza Italia, högerpopulistiska Lega och högerextrema Italiens bröder har segervittring men kommer knappast att få egen majoritet.

Det betyder att långa och utdragna regeringsförhandlingar är att vänta.

Prästen Aldo hoppas att regeringssonderingarna inte slutar i nyval.

- Det råder en stor ovisshet bland italienarna. Men jag hoppas att vi lyckas göra som i Tyskland att till slut efter många om och men bilda en ny regering.