Hoppa till huvudinnehåll

Lindvall närmar sig toppen i Vasaloppet: ”Ger motivation för framtiden”

IF Minkens Christoffer Lindvall vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016.
Christoffer Lindvall (arkivbild). IF Minkens Christoffer Lindvall vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016. Bild: Yle/Juho Karlsson if minken

Christoffer Lindvall hade som målsättning att gå in bland de 30 bästa i årets Vasaloppet och det lyckades. Jag får nog vara nöjd, säger han till Yle Sporten efter dagens lopp.

Christoffer Lindvall gjorde ett ordentligt skutt uppåt i resultatlistan i sitt tredje Vasalopp. Efter en 65:e plats i debuten 2016 och 78:e plats förra året tog han sig nu in bland de 30 bästa.

Lindvall som tävlar för Ski Team Mäenpää åkte i mål som 26:e man, drygt fyra minuter efter vinnaren Andreas Nygaard från Norge.

– Målsättningen under träningssäsongen var att ta en plats bland de 30 bästa i Vasaloppet så jag får vara nöjd. Det gick lugnt i början och snöfallet gjorde att föret inte var så snabbt vilket passade mig.

– Tappar man kontakten med huvudklungan som blir det snabbt stora avstånd. Jag lyckades hålla ihop åkningen ganska bra till slutet. Det här ger nog motivation för framtiden, säger Lindvall till Yle Sporten.

Christoffer Lindvall går i mål i Vasaloppet
Förra året slutade Lindvall på 78:e plats. Christoffer Lindvall går i mål i Vasaloppet Bild: Magnus Östh längdskidåkning,Vasaloppet,lindvall

Kunde du ha gått med i klungan under slutskedet av loppet?

– Nej, jag hade kanske lite dålig position efter mellantiden i Oxberg men det har sin förklaring och det är att jag är för svag. I den andra klungan fick jag dra mycket själv, säger han.

Lindvall blev näst bästa finländare i loppet. Klubbkamraten Ari Luusua fanns med i klungan som gjorde upp om segern och han gick till slut i mål på en 14:e plats i sin Vasaloppsdebut.

– Jag skulle ha velat vara med på slutet för att hjälpa fram Ari mer. Laginsatsen var ändå helt godkänd idag, säger Lindvall.

Drömmen är att vinna Vasaloppet

Lindvall tävlade tidigare för IF Minken men flyttade förra sommaren helt över till Ski Team Mäenpää som satsar mer på långlopp. Bytet har också gett Lindvall ett lyft.

– Jag har fått satsa allt på långlopp. Vi är ett bra gäng med god laganda. De andra åkarna har också gjort ett lyft.

– Att vinna Vasaloppet är en dröm men det är hårda killar i toppen som är heltidsproffs. Många av de bästa åkarna är inte speciellt unga, till exempel Anders Aukland är 45 år. Jag fyller 25 nästa vecka så jag tippar nog att jag har 20 år kvar, säger han.

Hans Mäenpää som också ingår i Ski Team Mäenpää åkte i mål på 81:a plats i dag medan Ski Team Kimitoöns Matias Nylund var 83:e man.

Matias Strandvall som gjorde debut i Vasaloppet slutade på 133:e plats, 23,25 efter vinnaren Nygaard.

I damklassen var Heli Heiskanen bästa blåvita åkare på sjätte plats. Segern gick till Lina Korsgren från Sverige.

Samtliga resultat från Vasaloppet hittar ni här.