Hoppa till huvudinnehåll

Nu hotar Trump också bilindustrin – Kina redo för handelskrig om USA skjuter först

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017
Kinas utrikesminister Wang Yi kallar USA:s tullar för grundlösa. Kina meddelade på lördagen att man inte kommer tolerera "sanktioner" på sin export. Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017 Bild: EPA/MICK TSIKAS Wang Yi,Kina,utrikesminister

Kina kommer att vidta nödvändiga åtgärder om USA inför tullar på stål och aluminium, det säger en talesman för Kinas nationella folkkongress.

- Vi vill inte ha ett handelskrig med USA. Men om USA tar beslut som skadar kinesiska intressen kommer Kina inte att sitta overksamma bredvid, sade talesmannen Zhang Yesui enligt AFP.

- Politik grundad på missbedömningar eller missuppfattningar kommer att skada relationer och medföra konsekvenser som ingendera sida vill se.

Kinas svar på de tullar som USA:s president Donald Trump vill ha på importerade stål- och aluminiumprodukter var hårt. USA meddelade på fredagen att tullarna kommer gälla alla länder, eftersom landet vill säkra sin ekonomi.

Medan resten av världen fördömde Trumps förslag högljutt har Kina varit tysta tills nu.

- Att USA vill sanktionera andra länders rimliga stål- och aluminiumexport på grund av nationell säkerhet är grundlöst, kommenterade Kinas utrikesminister Wang Yi på lördagen.

Kina är världens största stålproducent men exporten av stål till USA är mindre än en procent av amerikanernas stålimport. Vad gäller aluminium exporterar Kina bara 10 procent av sin produktion.

Bilar nästa?

Medan Kina svarade på Trumps tullförslag passade presidenten själv på att dela ut nästa smocka i vad experter befarar är de första stegen mot ett handelskrig.

I en tweet skickad från sin klubb i Palm Beach, Mar-a-Lago, skjuter Trump en bredsida mot den europeiska bilindustrin, som han menar förstör USA:s egen bilproduktion. Förra året såldes 1,2 miljoner europeiska bilar i landet.

Det är möjligt att Trump reagerade på att EU, enligt kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, planerar åtgärder mot amerikanska varumärken som Levi's och Harley-Davidson.

Trump sade i en annan tweet tidigare i veckan att han lätt kommer "vinna" ett handelskrig.

Tidigare stora bil-Mecka som Detroit har haft det kämpigt de senaste decennierna, och en stor del av Trumps kampanjplattform i valet 2016 var att återta bilproduktionen från till exempel Mexiko.

Bromsar in den globala ekonomin

USA:s nära allierade trodde sig komma undan ståltullarna, bland annat Kanada, Australien. Kanada är tillsammans med Brasilien, Mexiko, Sydkorea och Turkiet beroende av den amerikanska stålmarknaden.

Australiens handelsminister Steve Ciobo uttryckte på söndagen sin oro för utvecklingen.

- Om vi fortsätter se en eskalering av retoriken och slutligen införandet av tariffer på import och export över flera ekonomier kommer det att leda till en långsammare tillväxt, sade Ciobo till Sky News.

Källa: AFP