Hoppa till huvudinnehåll

Schweizarna gav public service sitt stöd – och fortsatta licensavgifter

Motståndare till initiativet om slopade licensavgifter hurrar då vallokalsmätningarna offentliggjordes.
Schweiziska regeringen hurrade då resultaten från vallokalsmätningarna blev offentliga. Regeringen har stött det nuvarande systemet med licensavgifter som garanterar utbud på landets fyra officiella språk. Motståndare till initiativet om slopade licensavgifter hurrar då vallokalsmätningarna offentliggjordes. Bild: EPA-EFE/ANTHONY ANEX Schweiz,folkomröstningar,SRG SSR idée suisse

Schweizarna har röstat för att upprätthålla systemet med licensavgifter för public servicebolaget. Resultatet i folkomröstningen visar att en majoritet har förkastat förslaget om att frångå licensavgiften.

Förslaget om att slopa avgiften fick bara ett stöd på 30 procent stöd.

Omröstningen ansågs vara avgörande för hela public servicebolaget SRG:s framtid eftersom det inte fanns någon modell för att ersätta licensfinansieringen.

En stor majoritet av de schweiziska väljarna har ändå nu gett sitt fortsatta stöd till licensavgiften och SRG.

Språk- och generationsfråga

Initiativet om att slopa licensavgiften hade det största stödet bland yngre och bland tyskspråkiga schweizare.

Ordförande för initiativet NO Billag för att slopa licensavgiften intervjuas av journalister.
Oliver Kessler, ordförande för de unga liberala, har varit drivkraft bakom No Billag- initiativet för att slopa licensavgifterna. Ordförande för initiativet NO Billag för att slopa licensavgiften intervjuas av journalister. Bild: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER Schweiz,folkomröstningar,SRG SSR idée suisse,Olivier Kessler

Förespråkarna menar att pengarna som sätts på avgiften istället kunde användas av medborgarna själva för att betala för de medietjänster de vill ha.

Äldre och medborgare som hör till de tre mindre språkgrupperna, franska, italienska och rätoromanska, har ändå kraftigt motsatt sig initiativet.

De som försvarar licenssystemet menar att kommersiella mediebolag knappast skulle kunna erbjuda de mindre språkgrupperna samma utbud som de får av SRG och att det skulle innebära ett demokratiproblem.

Slående i många schweizares ögon har varit att både liberala och konservativa nationalistiska krafter har stött initiativet om att slopa licensavgiften.

Landets regering har i sin tur ställt sig bakom SRG och licenssystemet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes