Hoppa till huvudinnehåll

Ådalens IF överklagar tränarens avstängning: ”Det var ingen matchfixning”

ÅIF - Lovisa Tor den 6.2.2016.
Arkivbild av ÅIF:s herrar från 2016. ÅIF - Lovisa Tor den 6.2.2016. Bild: Yle/Jonas Blomqvist innebandy

Förra veckan klarnade det att Sibboföreningen ÅIF:s chefstränare Sebastian Freudenthal stängs av i ett år på grund av misstänkt matchfixning. Nu överklagar föreningen domen.

Idrottsföreningen ÅIF hade styrelsemöte på söndagen och fattade beslut om att överklaga matchfixningsdomen som föll förra veckan.

– Vi hänvisar till att det här inte var någon matchfixning och att domen enligt paragraf 12 i regelverket inte är passande, skriver föreningens ordförande Michaela Lindqvist i ett sms till Yle Östnyland på måndagsmorgonen.

Enligt paragrafen ska ”en spelare, tränare, funktionär eller domare som är delaktig i att fixa slutresultat bestraffas med ett tävlings- eller funktionärsförbud på minst ett år”.

Det var förra veckan som Innebandyförbundets disciplinutskott beslöt om att ÅIF:s chefstränare Sebastian Freudenthal och O2-Jyväskyläs chefstränare Ilkka Peltonen stängs av i ett år på grund av misstänkt matchfixning.

Dessutom förlorade lagen varsin poäng i herrarnas division 1. Utöver det här bestraffades klubbarna inte.

"Duger en poäng för båda?"

Den misstänkta matchfixningen ägde rum i samband med matchen mellan ÅIF och O2-Jyväskylä den 18 februari. Tränarna ska ha kommit överens om att avgöra matchen först under förlängning så att lagen skulle få en poäng var.

Ställningen var 5–5 då två minuter återstod av ordinarie speltid. Då ska Freudenthal ha ropat ”Duger en poäng för båda?” i riktning mot O2:s bänk.

Freudenthal själv har uppgett att han ropade åt sina egna spelare, medan Peltonen har sagt att han inte har hört ropet.

Freudenthal har tidigare uppgett att också han överklagar domen.