Hoppa till huvudinnehåll

Andra raka året topp-100 i Vasaloppet – nu väntar förhandlingar med sambon för Kimitoöns skidkanon

Vasaloppet 2018.
Ungefär 15 000 skidåkare startade i Vasaloppet. Vasaloppet 2018. Bild: EPA / All Over Press Vasaloppet

Jag tränar nog väldigt lite jämfört med övriga topp-100-åkare, säger Matias Nylund efter 83:e placeringen i Vasaloppet. Fastän inget är klart för nästa år vet Ski Team Kimitoön-åkaren redan att han inte kan hålla sig borta.

– Jag lyfter nog på hatten för Matias. Han åker ungefär 500 kilometer per vinter och presterar på den här nivån. Det är en strong prestation.

Christoffer Lindvall hyllade Matias Nylund efter Vasaloppet i fjol. Duon gled in efter varandra på 78:e respektive 79:e plats som skidklassikerns främsta finländare.

I år var Lindvall näst bästa finländare på en 26:e plats bakom Ari Luusua, som fanns med i tätklungan och korsade mållinjen som 14:e man. Båda koncentrerar sig på långlopp i Ski Team Mäenpää.

Så mycket pannben måste man ha att man krigar sig i mål

Femte bästa finländare var Matias Nylund, som är ett betydligt okändare namn bland skidpubliken. Den tidigare fotbollsspelaren från Kimitoön fyllde 30 år i februari och har satsat på längdåkning ens lite mer på allvar bara i några års tid.

– Jag är riktigt nöjd med årets placering fastän det var några pinnhål sämre än fjolårets, säger Nylund dagen efter 83:e platsen i loppet som genomfördes i tunga förhållanden.

– Inledningen var lugnare än tidigare år, men när täten började skida hårt blev det tungt. Lösa spår och dåligt glid, så det var nog mitt tyngsta Vasalopp hittills.

Funderar man på att bryta eller biter man bara ihop och kör?

– Nog hinner man fundera på mycket, men har man kommit hela vägen till Sälen vill man inte bryta om det nu inte sker sjukdomsfall eller sånt. Så mycket pannben måste man ha att man krigar sig i mål.

Hårda pass efter barnens läggdags

Nylund skrällde med en 111:e plats med startnummer 3106 i Vasaloppet 2016 och har nu radat upp två stabila placeringar bland de hundra främsta.

Detta med oerhört begränsad träning hemma på Kimitoön, där tvåbarnspappan och läraren bildar Ski Team Kimitoön tillsammans med Jan Uggeldal (157:a i Vasaloppet i år) och lillebror Tobias Nylund (559).

Öppna Instagram-inlägget

– Jag gissar att jag i timmar tränar väldigt lite jämfört med övriga topp-100-åkare. Det är en ganska hård och inte alltid så rolig träning man får göra istället.

– Mängden blir inte så stor, utan jag satsar på tidseffektiv träning. Med arbete och familj måste man helt enkelt prioritera, så jag lämnar bort långa, lugna pass och kör korta, hårda istället.

Hur hinner du med allt?

– Inte är det någon lätt ekvation. Det är ett pussel som måste läggas. Ibland blir det korta och hårda pass sent på kvällen efter barnens läggdags. Man måste ha en förstående sambo där hemma.

Vad får dig då att åka till Vasaloppet varje år?

– Det är nog en väldigt bra fråga du ställer. Det funderar vi nog alla. Man säger alltid att det är sista gången, men nog finns det nån charm där.

Du kanske säger hemma nu att det här blir sista gången?

– Jo, nog är det nästan så att det blir nån förhandling i morgon kväll igen om jag ska åka nästa år, skrattar Nylund och fortsätter:

– Men nog finns det väl i tankarna nånstans, fast jag inte säger det rakt ut, att jag vet att jag skidar nästa år igen.

Finländare i topp-100:

14. Ari Luusua +0.08
26. Christoffer Lindvall +3.53
68. Antti Lampinen +13.03
81. Hans Mäenpää +15.31
83. Matias Nylund +15.43
84. Isac Holmström +15.50
89. Viktor Mäenpää +16.48

Läs mera:

Lindvall närmar sig toppen i Vasaloppet: ”Ger motivation för framtiden”

Christoffer Lindvall hade som målsättning att gå in bland de 30 bästa i årets Vasaloppet och det lyckades. Jag får nog vara nöjd, säger han till Yle Sporten efter dagens lopp.