Hoppa till huvudinnehåll

Ivan Drago, The Flying V och världens bästa volleybollsrulle – Yle Sportens podd nördade in sig på sportfilmer

Rocky mot Ivan Drago i filmen Rocky IV.
Rocky mot Ivan Drago i filmen Rocky IV. Rocky mot Ivan Drago i filmen Rocky IV. Sylvester Stallone,Ivan Drago,Rocky IV

Rocky, Mighty Ducks, Space Jam, Moneyball, Chariots of Fire och Cast Away. Exemplen var många och åsikterna ibland diametralt motsatta när sport på film och filmer om sport kom på tal i veckans avsnitt av Yle Sportens podd med Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi.

Med Oscarsgalan på tapeten bjöd Koivukangas och Vuojärvi in filmvännen Janne Karinkanta för att diskutera filmer om sport och sport på film i veckans avsnitt av Yle Sportens podd.

Diskussionen kretsade kring vilka de bästa filmerna som gjorts i genren är och vilka som är de sämsta som sett dagsljuset.

– Om vi inte hade sportfilmer skulle vi aldrig ha haft Mighty Ducks, Flying V, och Paul Kariya och Teemu Selänne kanske aldrig skulle ha funnit varandra, inledde Karinkanta.

I framtidsandan lyfte Karinkanta också upp berättelser som enligt honom borde filmatiseras.

– Pasi Rautiainen tycker jag är så häftigt att honom borde man göra film på, fast det kan vara svårt att få filmen att göra honom rätta. Sen tycker jag att Fredrik Smulter och speciellt Robert Helenius har haft karriärer som kunde låta sig filmatiseras.

I den avslutande, redan traditionella tredje halvleken av Yle Sportens podd fick alla medverkande chansen lyfta fram sitt bästa upplevda idrottsminne från 2017, sin favoritplats på fotbollsplan och den egna favoriten bland tecknade serier i barndomen.

Vem som gillade Smurfarna, vems favorit var Turtles och vem har en varm plats i sitt hjärta för Inspector Gadget får du veta genom att lyssna på veckans avsnitt, antingen via Yle Arenan eller på Itunes.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Under poddens första fyra levnadsveckor producerades den från vinter-OS i Pyeongchang.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgängling på Yle Arenan och via Itunes.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 4: Alla heter Glenn i Göteborg - med Glenn Lindholm
Avsnitt 3: Ett gästspel av Karis-Kaj - med Kaj Kunnas
Avsnitt 2: Finland-Sverige landskamp i Sydkorea - med Alexander Lundholm
Avsnitt 1: Avspark i Sydkorea - med Christoffer Herberts

Läs också