Hoppa till huvudinnehåll

Kommentaren: En italiensk stövel i ansiktet på EU!

Människor framför scen med bild där det står immigrazione. I förgrunden texten kommentar Daniel Olin och en liten bild på en man.
Människor framför scen med bild där det står immigrazione. I förgrunden texten kommentar Daniel Olin och en liten bild på en man. Bild: Bilder Johanna Kannasmaa, Christin Sandberg. Collage Mira Bäck. kommentarer,analys,daniel olin

”Vi är trötta på er och era löften - nu vill vi ha förändring!" De italienska väljarnas hälsning till det politiska etablissemanget kan inte vara tydligare.

Det italienska valet blev ett protestval, där det utbredda missnöjet fick fördämningarna att brista.

De allra flesta proteströsterna gick till missnöjespartiet Femstjärnorna som plockade var tredje italiensk röst.

Det något svårdefinierade populistpartiet grundades av komikern Beppe Grillo och leds i dag av den politiskt oerfarna 31-årige Luigi Di Maio.

Femstjärnornas främsta budskap går ut på att kritisera det politiska etablissemanget i både Italien och EU. Den här politiken går hem framför allt bland landets unga där var tredje går arbetslös.

Också i södra Italien är missnöjet stort. På Sicilien fick femstjärnorna nästan 50 procent av rösterna.

- Vi representerar hela Italien och det står klart att vi ska sitta i regeringen, säger partiledaren Luigi Di Maio.

Mer än var femte italienare röstade för att slänga ut migranterna

Valets stora segrare är ändå det öppet främlingsfientliga La Lega, som tidigare kallade sig för Lega Nord. Medan femstjärnorna är stora i söder är Lega stort i norr.

Partiet leds av Matteo Salvini, Italiens motsvarighet till Marine Le Pen eller Geert Wilders. Han vill slänga ut 600 000 migranter från Italien.

La Lega lyckades bli större än sin koalitionspartner Silvio Berlusconis Forza Italia.

- Vi är valets största vinnare, vårt stöd ökade från 4 procent till 18 procent, säger Salvini som meddelade att han vill bli landets nästa president.

Varför så utbrett missnöje?

Italienarna känner sig förfördelade inom EU. Till skillnad från många andra euroländer är den ekonomiska återhämtningen blygsam och arbetslösheten hög.

Dessutom råder det en utbredd känsla av att EU vänt Italien ryggen i migrationsfrågan.

Hur valresultatet kommer att påverka EU-politiken är ändå svårt att förutse. Regeringssamtalen väntas bli långa och svåra.

För EU skulle mardrömmen vara att Femstjärnorna och La Lega hittar varandra och bildar en regering. Det verkar ändå osannolikt i det här skedet.

I vilket fall som helst kommer ett politiskt vakuum i Italien att påverka EU:s reformarbete.

I sex månader väntade Bryssel på en tysk regering. Bara timmar efter att det kom grönt ljus för en tysk EU-vänlig regering beslöt italienarna att välja landets mest EU-kritiska parlament någonsin.

Populisternas revansch

Det största utropstecknet är ändå att de tre populistpartierna Femstjärnorna, La Lega och det postfascistiska Italiens bröder kammar hem över 50 procent av rösterna.

Det om något borde få EU:s larmklockor att ringa.

Ännu i fjol under supervalåret fick högerpopulisterna i Frankrike, Tyskland och Nederländerna se sig besegrade av de EU-vänliga krafterna.

I euro-områdets tredje största ekonomi slog populisterna tillbaka och tog sin största seger hittills. För Bryssel är det här ett slag i ansiktet.

Läs mera:

UPI:s Tiilikainen: Dödläge hotar efter valresultatet i Italien – som kan bli en verklig mardröm för EU

I Italien hade populisterna medvind i söndagens val. Partier med främlingsfientliga sloganer gick framåt. Ingen gruppering fick egen majoritet i det nya parlamentet.