Hoppa till huvudinnehåll

Korruptionen fortfarande i blickpunkten i Kina

Kinas ledning samlas till den 12 nationella folkkongressen i Peking.
Nationella folkkongressen. Kinas ledning samlas till den 12 nationella folkkongressen i Peking. Bild: EPA/WU HONG folkkongressen

Kampen mot korruptionen intensifieras nu ytterligare. Ett nytt organ ska leda kampanjen, och folkkongressen ska bevilja det mer omfattande befogenheter än de som domstolarna har.

Den nya nationella övervakningskommissionen får rätt att undersöka och straffa alla statsanställda kineser utan att vända sig till en domstol. Hittills har kampanjen riktat sig enbart mot medlemmar av kommunistpartiet, och alla grova fall har behandlats av domstolar.

Nästan 1,3 miljoner partimedlemmar har straffats sedan presidenten Xi Jinping inledde kampanjen år 2013. Kampanjen är populär, för den alltomfattande korruptionen har länge förargat kineserna.

Xi har ändå också utnyttjat kampanjen till att göra sig av med politiska rivaler. När kampanjen nu trappas upp måste Xis motståndare hålla allt lägre profil.

Xis närmaste allierade, Wang Qishan, har lett kampanjen. Det var meningen att den 69-åriga Wang skulle gå i pension efter folkkongressen, men i stället blir han troligen vald till vicepresident.

Arrangemanget gör sitt till för att säkra Xis ställning. Den målmedvetna Wang är nämligen känd för sin absoluta lojalitet.

Läs mera:

Kina återgår till stormannens tidevarv

Historia ska nu skrivas under den kinesiska folkkongressens årliga session. De nästan 3000 ledamöterna har fått i uppgift att göra det möjligt för presidenten Xi Jinping att behålla makten så länge som han själv vill.