Hoppa till huvudinnehåll

Längdskidor bästsäljare i sportaffärerna – “Kanske OS-framgångarna lyft känslan för skidåkning”

skidor och hockeyklubbor står uppradade i en sportaffär
Arkivbild. skidor och hockeyklubbor står uppradade i en sportaffär Bild: Yle/Roger Källman sportaffärer,skidor,skidförsäljning

Det är några veckor kvar av vintersäsongen, men i hyllorna i sportaffärerna börjar utbudet redan minska. Försäljningen har ändå gått riktigt bra i vinter, tycker butikschef.

Den här vintern har det gått åt mycket vinterkläder, berättar Mika Turola, som är butikschef för Stadium i köpcentret Mylly.

– Alla behöver en bra jacka och handskar och mössor. Det behövs varje dag om det är minus 20 grader.

Även barnprodukterna har gått bra åt i vinter och kan vara svåra att hitta om man ännu är ute efter specifika produkter, säger Turola.

Många har velat köpa skidstavar

Mertsi Raitanen, butikschef för Intersport i Hansa och i köpcentret Skanssi, berättar att också slalomutrustning såsom hjälmar och glasögon sålts bra i vinter.

Och även om ingenting helt har blivit slutsålt, finns det nog flera hyllor där enbart några få produkter finns kvar.

– Just skidstavar finns det inte så väldigt många kvar av, säger Raitanen.

Längdskidor är vinters bästsäljare

Både Raitanen och Turola säger att längdskidor är vinterns bästsäljare och tror att OS-framgångarna kan vara en orsak.

– Kanske är det från OS och Finlands goda resultat där som många fått en känsla för skidåkning, funderar Turola.

Krista Pärmäkoski med Finlands flagga.
Krista Pärmäkoski tog ett silver- och två bronsmedaljer i årets OS i Sydkorea. Krista Pärmäkoski med Finlands flagga. Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

En bra vinter i år – men svårt att förutsäga vädret

Turola tycker att det är trevligt då det fått vara vinter i hela Finland, även om det var överraskande.

– Nog är det ju sällsynt att det är så här kallt i Åbo. Det har varit väldigt överraskande, för vi började ju med en väldigt varm höst och början av vintern.

Raitanen säger att man förberedde sig för den här vintern som för tidigare vintrar, eftersom det är så svårt att förutsäga vädret.

– Folk köper då det är bra väder. Väldigt få köper på förhand, för ibland blir det ju inget bra väder, så man måste nog bara reagera snabbt då sedan.

butikschefen mertsi raitanen står framför ett utbud av skidor och skidskor
Mertsi Raitanen, butikschef för Intersport vid Hansa och Skanssi. butikschefen mertsi raitanen står framför ett utbud av skidor och skidskor Bild: Yle/Jasmine Nedergård sportaffärer,Intersport,mertsi raitanen

Inga nya produkter längre i vinter

Varken Turola eller Raitanen säger att man kommer att fylla på lagren längre i vinter, eftersom våren också snart är på kommande.

Men än kan man fynda, säger Turola.

– Ända tills påsken håller nog säsongen och försäljningen av vinterprodukter igång. Många väljer ju att fara och njuta till Lappland där de har en riktigt bra säsong.

– Men samtidigt så börjar nog solen värma där i slutet av mars, så det finns också folk här som vill ha nya vårkläder och vårprodukter.

Läs också