Hoppa till huvudinnehåll

UPI:s Tiilikainen: Dödläge hotar efter valresultatet i Italien – som kan bli en verklig mardröm för EU

Val i Italien
Val i Italien Bild: AFP / Lehtikuva Italien,parlamentsval

I Italien hade populisterna medvind i söndagens val. Partier med främlingsfientliga sloganer gick framåt. Ingen gruppering fick egen majoritet i det nya parlamentet.

- Vi vet inte ännu om det är möjligt att bilda regering utgående från det här valresultatet, säger direktören för utrikespolitiska institutet UPI Teija Tiilikainen.

Teija Tiilikainen tror att vindarna har vänt.
Teija Tiilikainen Teija Tiilikainen tror att vindarna har vänt. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Teija Tiilikainen

Femstjärnerörelsen största enskilda segrare

Den populistiska och EU-skeptiska Femstjärnerörelsen (M5S) är den största enskilda segraren med 32,5 procent av rösterna, enligt preliminära siffror.

Det är ett typiskt missnöjesparti med både höger- och vänsterpolitiska inslag.

Inför valet uppgav ledarna för Femstjärnerörelsen att de inte vill bilda regering tillsammans med andra.

Femstjärnerörelsens partikonvent
Femstjärnerörelsen Femstjärnerörelsens partikonvent Bild: Christin Sandberg Italien,partikonvent

Några statsbärande drag har partiet heller inte tidigare visat prov på. Men när valresultatet klarnade sade partiordförande Luigi Di Maio ändå att partiet har rättighet att regera i landet och att man ska inleda förhandlingar med andra partier för att skapa en regeringskoalition.

Under valkvällen spekulerades det också redan kring eventuella möjligheter till ett samarbete med ytterhögens Lega, som också gjorde ett starkt val.

Lega störst i Berlusconis block - vill regera

Det invandrarfientliga Lega (tidigare Lega Nord) kammade hem 17,5 procent av rösterna.

Partiets ordförande Matteo Salvini anses vara av samma skrot och korn som franska Marine Le Pen och nederländska Geert Wilders. Salvini meddelade när valresultatet började klarna att partiet har både rättighet och skyldighet att regera i Italien

Näst mest röster i högerkoalitionen fick Silvio Berlusconis Forza Italia med 14,0 procent.

Berlusconi är tillbaka på den politiska scenen
Silvio Berlusconi Berlusconi är tillbaka på den politiska scenen Bild: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI Silvio Berlusconi

Det tredje partiet i koalitionen var Fratelli d'Italia. Partiet, som har fascistiska rötter, fick 4,3 procent av rösterna.

EU-mardröm kan bli sann

En verklig mardröm för EU skulle ett regeringssamarbete mellan Femstjärnerörelsen och Lega vara. Där skulle euroskeptisismen gå hand i hand med invandrarfientlighet.

- En sådan högerallians skulle ändå leda till en svag regering utan parlamentsmajoritet bakom sig, påpekar Tiilikainen.

Gemensam migrationspolitik inom EU av nöden

- Valresultatet ökar trycket på EU att äntligen får till stånd en gemensam migrationspolitik, där man inom unionen verkligen delar på den börda som migrationen för med sig, säger Tiilikainen.

Det är ändå lättare sagt än gjort när flera EU-länder är kraftigt tudelade i den här problematiken, tillägger Tiilikainen med en liten suck.

Statsbärande PD får bära hundhuvudet

Det statsbärande närmast socialdemokratiska Partido Democratico (PD) är valets stora förlorare med bara 18,7 procent av rösterna.

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter att folket röstat nej till en reform som han stått bakom.
Matteo Renzi Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter att folket röstat nej till en reform som han stått bakom. Bild: EPA/GREGOR FISCHER Matteo Renzi,Renzi,Italien

Matteo Renzi har medgett PD:s valförlust och meddelat att han avgår som partiledare.

Långa och svåra regeringsförhandlingar

- Man har lite blivit van vid att det finns politisk turbulens i Italien, säger Tiilikainen.

På den punkten är absolut ingen förändring att vänta. Samtidigt slår en del italienska tidningar fast att "allting kommer att förändras".

Valresultatet jämförs också med läget i Storbritannien efter brexit-folkomröstningen och med USA sedan Donald Trump tog över.

Det enda alla verkar att vara överens om är att regeringsförhandlingarna blir svåra och långvariga.

Redan nu förs ett eventuellt nyval på tal i en del kretsar - ifall det inte går att få ihop en regering med den här valutgången. Men i samma andetag dras slutsatsen att resultatet av ett nytt val knappast skulle skilja sig väsentligt från det här valresultatet.

Summa summarum: Populisterna vann

Och oberoende av hur man vrider och vänder på det här valresultatet så kommer man inte i från att varannan röst gick till ett populistiskt parti. Det innebär att det här blev de europeiska populisternas största valseger hittills.

Läs mera:

Valprognoserna pekar på befarat kaos i Italien - populister och ytterhögern starkt framåt

De första prognoserna, baserade på tidig rösträkning, pekar på att inget politiskt block får egen majoritet efter söndagens parlamentsval i Italien. Långa och svåra regeringsförhandlingar är att vänta.