Hoppa till huvudinnehåll

Varför krymper Borgå? Den stabila befolkningsökningen har svängt

Borgå gamlastans hus i bild.
År 2016 blev borgåborna färre. Många är överraskade av att Borgå inte växer. Borgå gamlastans hus i bild. Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,bostadshus,borgå gamlastan

Statistikcentralens siffror visar att Borgås invånarantal minskade med 27 personer 2016. Borgå klassas nu enligt Hypo som ett icke-växande stadsområde.

Martin Söderlund, förvaltningschef i Borgå, vill inte dra förhastade slutsatser av Statistikcentralens siffror om att staden tappar invånare. Han säger att det alltid sker variationer i statistiken.

– Men jag är förvånad eftersom det byggs så mycket i Borgå nu. Vi har haft en stabil befolkningsökning med 0,5-1 procent, vilket är ganska bra för en mindre stad.

År 2016 flyttade 2 195 personer till Borgå, medan 2 222 flyttade bort enligt uppgifter från Statistikcentralen.

Tillväxten har under det senaste årtiondet främst berott på invandring och födslar. För tillfället har Borgå strax över 50 000 invånare.

Enligt Söderlund kommer en befolkningsökning eventuellt att synas i statistiken om en tid. Han säger att byggandet i Borgå kanske leder till en ökning av invånarantalet med några års fördröjning.

västra åstrandens lägenheter
Förvaltningschef Martin Söderlund tror att byggandet av nya hus i Borgå ska påverka inflyttningen positivt. västra åstrandens lägenheter Bild: Elin Englund/Yle byggnader,bostadshus,lägenheter,Borgå,byggplatser,byggande,arbete,västra åstranden

Borgåborna blir äldre

Invånarna i Borgå blir också allt äldre. År 2030 kommer en fjärdedel av Borgåborna att vara över 65 år gamla. I dag utgör över 65-åringarna en femtedel av invånarna.

Intervjuer på gatan i centrala Borgå visar att de flesta pensionärer är nöjda med att bo i staden. Borgå ses som en trevlig, mysig och fungerande stad.

Däremot höjs åsikter om att politiken gällande skolor och dagvård går i fel rikting med tanke på att få barnfamiljer att flytta till Borgå. Tolkis skola dyker upp som exempel.

En Borgåbo som Yle Östnyland talat med säger att problemet ligger i att beslutsfattarna och tjänstemännen inte tar ansvar.

– Våra högsta tjänstemän är inte Borgåbor så de förstår sig inte på den här staden, säger invånaren.

Vad borde Borgå erbjuda?

En som är nöjd med Borgå är förstaklassaren Amadeus Asp, som nyligen flyttat till Borgå med sin mamma och mormor. Han gillar speciellt räddningsstationens ambulanser, som han nyligen fått stifta bekantskap med.

Amadeus Asp i blå halare på bild intervjuad för Yle östnyland
Förstaklassaren Amadeus Asp tycker om Borgå, där han han många kompisar. Amadeus Asp i blå halare på bild intervjuad för Yle östnyland Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,intervjuer,pojkar,barn (familjemedlemmar),Amadeus Asp

Asps mormor däremot säger att det är svårt att hitta lägenheter i Borgå. Hon är också oroad över den ökade invandringen, men menar att Borgå är en trevlig stad att bo i.

Borgåborna har många förslag på hur staden kunde göras attraktivare: fler butiker, synligare tvåspråkighet och lättare att hitta boende.

Ett gäng tjugoplussare som är på matpaus från sina studier säger att många som går i skola i Borgå inte stannar kvar efter skolan.

De planerar inte att stanna i Borgå, utan siktar på att bo utomlands, till exempel i Sverige.

Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten om att Borgå krymper.