Hoppa till huvudinnehåll

WWF inte nådig i sin rapport om Östersjön – kustländerna lever inte upp till målsättningarna

Kvarkens yttre skärgård
Östersjön, inklusive världsarvet Kvarken, hotas om inte naturskyddande åtgärder vidtas i snabbare takt än nu. Kvarkens yttre skärgård Bild: Yle/Jyrki Karjalainen natur så in i norden

Östersjöländerna undertecknade för drygt tio år sedan en plan om att skydda havet, men hittills motsvarar åtgärderna inte vad som behövs. Det säger Världsnaturfonden WWF i en ny rapport.

WWF har granskat hur de nio länderna lever upp till de löften som gjordes, gällande bland annat biologisk mångfald och övergödning. Undersökningen visar att åtgärderna för att konservera Östersjön misslyckas på alla fyra områden i avtalet.

Av de 58 viktigaste överenskomna åtgärderna har endast 16 genomförts, mindre än en tredjedel.

Ryssland kommer på sista plats i jämförelsen. Finland är näst bäst, bakom Sverige, men det finns ingen orsak att fira det här silvret, menar WWF.

Inget land kommer att klara av målen i avtalet, som ska vara avklarade senast 2021.

Östersjön lider fortsättningsvis av flera miljöproblem, som övergödning och utbredning av skadliga, främmande arter

- Med nuvarande hastighet är det solklart att de avtalade målsättningarna inte blir klara till 2021 – och det är helt uteslutet att Östersjön har återhämtat sig då, säger verksamhetschef Sampsa Vilhunen på WWF Finland.

- Östersjön lider fortsättningsvis av flera miljöproblem, som övergödning och utbredning av skadliga, främmande arter.

Enligt Anders Alm på WWF Sverige är jordbruket den största källan till näringsutsläpp, det vill säga det som leder till övergödningen. Han förklarar vad som måste göras.

- Man vet ju vad som behöver göras alltså, men det satsas inte tillräckligt, och reningen byggs inte ut. Vi vidtar heller inte de åtgärder inom jordbruket som man behöver göra, säger Alm till Sveriges radio.

Bra på kemiskt försvar

En sak som Östersjöländerna är bra på är åtgärder som ska minska på kemiska utsläpp, planering av havsområden och skyddandet av havets djurarter. Övergödningen däremot går mot det sämre hållet.

WWF understryker att det inte är en lätt uppgift att rädda Östersjön. Länderna borde ha tagit tag i frågorna tidigare för att frukterna skulle vara klara att skördas 2021.

Men åtgärderna kan i alla fall vidtas innan deadline om tre år.

- Vi behöver inte ännu prata om att flytta fram deadline eller om vad som händer efter 2021. Det skulle ta bort fokus från det faktum att vi har de tre åren på oss att vidta åtgärderna. De kommer att hjälpa Östersjön oavsett deadline, säger Vilhunen.

Läs mera:

Det ser inte bra ut för Östersjön trots optimism och åtgärder - lantbruket belastar fortfarande havet för mycket

Utvecklingen har inte gått i önskad riktning och Östersjön mår sämre än vad forskarna hoppats, slås det fast i en ny rapport. Det finns ändå saker en enskild person kan göra.