Hoppa till huvudinnehåll

Bluffläkaren Esa Laiho får inte besvärstillstånd till Högsta domstolen – fem års fängelsedom står sig

Esa Laiho i Helsingfors hovrätt i januari 2017.
Esa Laiho i Helsingfors hovrätt i januari 2017. Esa Laiho i Helsingfors hovrätt i januari 2017. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Esa laiho,Falsk läkare,bluffläkare

Esa Laiho var inte nöjd med den dom han fick i hovrätten, men Högsta domstolen har meddelat att det inte kommer på fråga med några ändringar i domen.

Högsta domstolen har inte beviljat Esa Laiho besvärstillstånd i fallet där han jobbade som läkare flera år trots att han inte är behörig för yrket.

I mars 2017 dömdes Laiho till fem års ovillkorligt fängelse. Han ska också betala ersättningar på över en miljon euro.

Laiho arbetade som läkare i Helsingfors, Karis, Lahtis, Vichtis och Kouvola i sammanlagt drygt nio år innan han avslöjades.

Han använde förfalskade examensbetyg för att få jobba som läkare.

"Hade färdigheterna för yrket"

I tingsrätten åtalades Laiho på 22 punkter och åklagaren yrkade på hela 15 års fängelse. i juni 2016 dömde tingsrätten Laiho till fängelse i fyra år och sex månader. Rätten förkastade åtalen för dråp.

Laiho åtalades bland annat för två dråp, fyra fall av grov misshandel och grovt bedrägeri.

Hovrätten skärpte domen till fem års ovillkorligt fängelse. Det var hovrättens dom som Laiho nu försökte få ändring i.

Enligt sin ansökan om besvärstillstånd anser Laiho att han klarade av jobbet som läkare. Han hävdar att han hade både de teoretiska och kliniska färdigheterna som krävs för yrket.

Laiho ville att Högsta domstolen skulle häva hovrättens dom. Han ville också att kraven på att han ska betala ersättningar förkastas, eller att ersättningarna åtminstone blir mindre.

Vidare krävde Laiho att staten ska betala hans rättegångskostnader.

Läs mera:

Hovrätten skärpte domen mot bluffläkaren Esa Laiho

Hovrätten har skärpt domen mot bluffläkaren Esa Laiho. Han dömdes nu till fem års ovillkorligt fängelse, och ska omedelbart fängslas. Åtalen om dråp förkastades. Laihos rättsbiträde Kari Uoti säger att Laiho kommer att anhålla om rätt att överklaga till Högsta domstolen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes