Hoppa till huvudinnehåll

Kaustby byter inte bort skolsvenskan - kommunstyrelsen körde över bildningsnämnden

Skolväska och elev i skolbänken.
Skolväska och elev i skolbänken. Bild: Yle/Carmela Walder Borgå,Skolbarn,Pulpet,klassrum,ryggsäckar

Kaustby går inte med i försöket med frivillig skolsvenska. Bildningsnämnden ville byta ut svenska mot något annat språk. Men då steg kommunstyrelsen på bromsen.

Kommunstyrelsen i Kaustby beslöt på måndag kväll enhälligt att inte gå med i försöket att byta bort svenskan, säger styrelseordförande Jouni Koskinen (C).

Bildningsnämnden för försöket

Bildningsnämnden ville att eleverna skulle kunna välja ett främmande språk, exempelvis tyska, franska eller spanska i stället för svenska.

Bildningsdirektör Henry Paananen föreslog att kommunen inte skulle gå med i försöket, han ansåg att det skulle blir för dyrt för en liten kommun. Men bildningsnämnden röstade ner Paananens förslag med rösterna 4-2.

Kommunstyrelsen tog över ärendet

Då tog kommunstyrelsen till en lite ovanlig åtgärd, den använde sin rätt att ta över ärendet. På måndagen beslöt så kommunstyrelsen att Kaustby inte går in för att byta ut svenskan mot något främmande språk.

Inför mötet sa kommundirektör Arto Alpia till Yle att exempelvis företagare hört av sig och varit förundrade över förslaget att slopa svenskan.

Kommunen har ett livligt samarbete med grannkommunen Kronoby och många kaustbybor arbetar på Rani-Plast.

Alpia ställer sig också tveksam till om det finns tillräckligt många elever som skulle vilja vara med i försöket.

Efter att Kaustby sagt nej är det bara fem kommuner kvar som vill gå med i försöket, Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

Läs också