Hoppa till huvudinnehåll

Kim Jong-Un vill skriva "återföreningshistoria" tillsammans med Sydkorea

Den sydkoreanska delegationens ledare Chung Eui-yong fick ett varmt välkomnande av Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang.
Den sydkoreanska delegationens ledare Chung Eui-yong fick ett varmt välkomnande av Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang. Den sydkoreanska delegationens ledare Chung Eui-yong fick ett varmt välkomnande av Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har haft "en öppenhjärtig diskussion" med den sydkoreanska delegationen i Pyongyang. Nu vill han "skriva ny historia gällande nationell återförening", rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Den sydkoreanska delegationen möttes och åt middag med Kim Jong-Un i över fyra timmar på måndag kväll. Mötet var historiskt.

Det var första gången som Kim tog emot en delegation från Sydkorea och första gången som sydkoreanska regeringsföreträdare träffade Kim sedan han tog över makten i Nordkorea 2011.

Flera bedömare är också överraskade över att Kim själv deltog i mötet så länge.

Enligt KCNA ska Kim ha sagt att det är hans bestämda vilja att kraftigt utveckla relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea och att "skriva ny historia gällande nationell återförening".

KCNA:s bilder från mötet mellan Kim och den sydkoreanska delegationen visar idel glada miner.
KCNA:s bilder från mötet mellan Kim och den sydkoreanska delegationen visar idel glada miner. KCNA:s bilder från mötet mellan Kim och den sydkoreanska delegationen visar idel glada miner. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un

Den sydkoreanska delegationen leds av den sydkoreanske presidenten Moon Jae Ins nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.

Delegationen ska ha överräckt ett brev från president Moon Jae In till Kim Jong-Un med en önskan om permanent fred och nedrustning av kärnvapen på den koreanska halvön.

Överenskommelse om kommande toppmöte?

Då Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong deltog i invigningen av vinter-OS i Sydkorea hade hon med sig broderns överraskande inbjudan till ett toppmöte med Sydkoreas president Moon Jae In.

Nu rapporterar KCNA att man ska ha kommit överens om ett toppmöte.

Nyhetsbyrån AFP citerar sydkoreanska regeringskällor som säger att det förekom diskussioner om ett eventuellt toppmöte, men att det inte ännu finns någon överenskommelse om det.

Moon vill inte låta Nordkorea så split mellan Sydkorea och USA genom sin charmoffensiv.

Kim Jong-Un (tredje från vänster) poserar tillsammans med Chung Eyi-yong (andra från vänster) och andra medlemmar av den sydkoreanska delegationen.
Kim Jong-Un (tredje från vänster) poserar tillsammans med Chung Eyi-yong (andra från vänster) och andra medlemmar av den sydkoreanska delegationen. Kim Jong-Un (tredje från vänster) poserar tillsammans med Chung Eyi-yong (andra från vänster) och andra medlemmar av den sydkoreanska delegationen. Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE Kim Jong-un

Moon har i första hand varit intresserad av att främja en dialog mellan Nordkorea och USA.

USA har fram till nu alltid krävt att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram innan det kan bli tal om direkta förhandlingar. Det är i sin tur ett krav som Nordkorea knappast går med på.

Den sydkoreanska delegationens besök i Pyongyang fortsätter ännu på tisdagen.

Senare den här veckan ska en del av delegationen åka vidare till USA för att informera Washington om samtalen i Pyongyang.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs mera:

Kim Jong-Un imponerad av OS och Sydkorea - USA nu redo att förhandla utan villkor?

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har tackat Sydkorea för det varma bemötande som den nordkoreanska delegationen fick under invigningen av OS. USA:s vicepresident säger samtidigt att USA nu är redo att förhandla direkt med Nordkorea, utan förhandsvillkor.

Läs också