Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen med hemmaplansfavör – kampen om världscupsegern eskalerar

Kaisa Mäkäräinen.
Världscupseger målet för Mäkäräinen Kaisa Mäkäräinen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Världscupen i skidskytte fortsätter efter OS-pausen med tävlingar i Kontiolahti. Efter besvikelsen i Pyeongchang satsar Kaisa Mäkäräinen nu på att vinna världscupen.

Tre tävlingsveckor återstår av årets världscup, Kontiolahti, Oslo och Tjumen. Kaisa Mäkäräinen leder den totala världscupen med sju deltävlingar kvar på programmet.

Efter besvikelsen i de olympiska spelen ligger fokus nu på att ta hem världscupsegern, den tredje totalcupen i karriären.

Tuff kamp om totalsegern

Mäkäräinen leder världscupen med 15 poäng före Anastasija Kuzmina. Med i kampen finns också Dorothea Wierer och Laura Dahlmeier. Wierer ligger 67 poäng och Dahlmeier 102 efter Mäkäräinen. Alla fyra har chans att ta hem totalsegern i år.

Av de 22 deltävlingarna räknas de 20 bästa med i totalcupen, så de verkliga skillnaderna är mindre än vad poängdifferensen nu visar.

Kampen om totalcupen eskalerar. Den som får det mest lyckade avslutet på säsongen kommer att ta hem cupen. Kaisa Mäkäräinen har en fördel då hon den här veckan får åka på hemmaplan.

Kaisa Mäkäräinen, OS 2018.
Kaisa Mäkäräinen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Duell mellan Bö och Fourcade

På herrsidan står kampen om cupsegern mellan Johannes Bö och Martin Fourcade. Fourcade jagar redan sin sjunde raka seger i totalcupen.

Inför de avslutande tävlingarna på säsongen leder fransmannen cupen med 54 poäng före Bö. Nämnvärt är att Fourcade inte missat prispallen en enda gång ännu den här säsongen.

I OS tog Fourcade två guld, Bö ett. Dominansen var inte lika total i OS som under världscupsäsongen. Fourcades jämnhet kan vara den avgörande faktorn i kampen, trots att Bö har flera segrar än fransmannen.

I Kontiolahti tävlas det i sprint, masstart och mixedstafetter.

Tävlingsprogrammet i Kontiolahti:

To 8.3 Sprint, herrar, kl. 18.30 (TV2 och Arenan)
Fr 9.3 Sprint, damer, kl. 18.30 (TV2 och Arenan)
Lö 10.3 Sprintstafett mixed, kl. 14.30 (TV2 och Arenan)
Lö 10.3 Mixedstafett kl. 17.35 (TV2 och Arenan)
Sö 11.3 Masstart, herrar, kl. 14.20 (TV2 och Arenan)
Sö 11.3 Masstart, damer, kl. 17.00 (TV2 och Arenan)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport