Hoppa till huvudinnehåll

Margareetta drömmer om en kolonilott i Hangö

Brunakärrs koloniträdgård
Du bestämmer själv vad just du vill ha på din hyrestomt i koloniträdgården. (Bilden är tagen i en koloniträdgård i Helsingfors.) Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge koloniträdgårdar,Brunakärr

Hangöbon Margareetta Gustafsson har en dröm om en koloniträdgård. Hon ser framför sig hur hon och hennes hund sitter på trappan till en liten stuga på en kolonilott med ett äppelträd och kanske ett litet trädgårdsland.

- Där skulle jag sitta och äta lite smörgås eller sallad och lyssna på fåglarna på våren. Att få vara mera i naturen gör ju enormt gott för oss alla.

Margareetta Gustafsson
Margareetta Gustafsson bor själv i en lägenhet i ett flervåningshus. Margareetta Gustafsson Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Hangö,koloniträdgårdar,trädgårdar,margareetta gustafsson

Det finns Hangöbor som under en längre tid har efterlyst ett koloniområde i Hangö. Redan 2010 behandlade staden ett medborgarinitiativ kring koloniträdgårdar, men den gången ledde initiativet ingen vart.

I augusti i fjol var det dags igen. Margareetta Gustafsson och några till lämnade in ett medborgarinitiativ och den här gången ser det ut som om drömmen om en koloniträdgård eventuellt kan bli sann.

Hangö stad har beslutat att ta koloniträdgårdar i beaktande när staden skaffar ny mark och då utreder staden också om det finns områden som är lämpliga för koloniträdgårdar.

Alternativ till sommarstuga?

Det här kunde vara ett alternativ för dem som bor i våningshus, pensionärer, de som bor ensamma och inte reser så mycket eller kan köpa en sommarstuga, förklarar Gustafsson.

Hon understryker också det sociala umgänget och gemenskapen som kunde uppstå mellan de människor som har sina hyrtomter på koloniområdet,

Rödbetsblast och skördade morötter
Den som vill kan odla sina egna grönsaker på koloniträdgårdstomten. Rödbetsblast och skördade morötter Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgårdsskötsel,morot,rotsaker,Strömsö,Trädgårdsland,potagere

Tanken är att var och en hyr en tomt på 200 - 500 kvadratmeter. Sedan är det upp till hyresgästen vad hen vill ha på sin tomt; kanske en liten stuga, några bärbuskar och ett trädgårdsland.

Koloniträdgårdsförening håller i trådarna

Koloniområdet ska ha en egen förening som har hand om kontakten till staden. Föreningen gör också upp regler för koloniträdgården och kan också till en början vara med i planeringen av området.

- Jag älskar naturen och jag skulle vilja ha ett litet trädgårdsland. Jag skulle själv vilja bestämma hur jag har det. Jag skulle ha picknick där och vistas där en längre stund. Jag skulle ha någonting som skyddar mig från regn.

- Jag har en hund som tycker om att vara ute. Det är ett behov att vara i naturen på en trygg plats. Om det finns en 20-30 tomter bredvid är det helt annat än att gå allena i en skog, säger Gustafsson.

Var kunde det finnas en bra plats för en koloniområde i Hangö?

- Bakom trädgårdslotterna på Källvägen. Dit har man ju redan dragit vatten. Där finns ett område som har varit åkrar. Jag hoppas att staden reserverar det området. Det skulle vara så nära för alla. Du kan cykla dit, stranden är ganska nära och ändå finns där skog runtomkring.

Artikeln korrigerades den 7 mars. Koloniträdgård ersättes i vissa stycken av koloniområde. Enligt Svenska Yles språkvårdare är en koloniträdgård en enskild tomt på ett koloniområde.