Hoppa till huvudinnehåll

Nya ljuskonstverk pryder husväggar i Åbo centrum

Ljuskonst med en stående man på Turun Sanomats byggnad på Köpmansgatan i Åbo.
Gamla Åbobilder från början av 1900-talet projiceras på Turun Sanomats gamla redaktions husvägg. Ljuskonst med en stående man på Turun Sanomats byggnad på Köpmansgatan i Åbo. Bild: Lina Frisk / Yle ljuskonst,Ljusföreställningar och ljuskonst,Åbo,Ålandsbanken,Alvar Aalto,Turun Sanomat headquarters,Teerenpeli-ravintola,köpmansgatan i åbo

Åbo stad vill liva upp centrumområdet genom att satsa på nya ljuskonstverk.

Både Turun Sanomats gamla redaktion på Köpmansgatan 5 och huvudbiblioteket ska prydas av bilder som projiceras på husväggarna.

De senaste månaderna har man kunnat stöta på ljuskonstverk på flera olika platser i Åbo. Bland annat ordnades en ljusshow vid Åbo slott i samband med självständighetsfestligheterna i december, Åbo Akademis 100-årsjubileumsfest i januari firades med ljuskonstverk och både Teaterbron och Biblioteksbron har haft egna ljusinstallationer.

Renar, en björn och Finlands natur projiceras på Åbo slotts fasad i vinternatten i ljusinstallationen Luminous Finland 100.
Ljuskonstverket Luminous Finland vid Åbo slott i december. Renar, en björn och Finlands natur projiceras på Åbo slotts fasad i vinternatten i ljusinstallationen Luminous Finland 100. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo,Åbo slott,Finlands natur,slott,Finland 100,installation,konstverk,ljusinstallation

Enligt stadsplaneringschef Timo Hintsanen är belysning något som staden kommer att satsa mera på i framtiden, bland annat i samband med renoveringen av Salutorget. Han berättar också att då Alvar Aalto ritade Turun Sanomats gamla redaktionshus på Köpmansgatan så hade han som mål att tidningens första sida skulle projiceras på väggen.

- Men då var tekniken inte riktigt där ännu så det är fantastiskt att man nu kan se ljuskonstverk pryda husets vägg.

Bilderna som projiceras på Turun Sanomats gamla redaktion är alla svartvita och har människor i fokus. Det handlar om gamla Åbobilder från början av 1900-talet som alla har en berättelse eller en rörelse.

Turun Sanomats hus i Åbo
Turun Sanomats gamla redaktion på Köpmansgatan 5. Turun Sanomats hus i Åbo Bild: YLE/ Kaj Backman tidningshus

Människorna på bild är mer eller mindre kända Åbobor, bland annat kommer man att projicera bilder av Åbobrottaren Robert Oksa, dansaren och skådespelare Martta Svennevig och harpisten Pia Tallgren.

Serier lockar till huvudbiblioteket

På väggen vid ingången till huvudingången kommer man att projicera serieteckningar ritade av medlemmar i Åbo serieklubb.

Bilderna har alla litteratur och läsning som tema och tanken är att de ska locka besökare till biblioteket.

En bild av en katt som ljuskonstverk på Åbo huvudbiblioteks vägg.
På väggen vid ingången till huvudingången projiceras serieteckningar ritade av medlemmar i Åbo serieklubb. En bild av en katt som ljuskonstverk på Åbo huvudbiblioteks vägg. Bild: Lina Frisk / Yle ljuskonst,Åbo,bibliotek,Ljusföreställningar och ljuskonst,huvudbiblioteket i åbo

- Jag är jätteglad över att få vara med men samtidigt känns det spännande att se sina bilder så stora på en allmän plats, säger Katariina Lappi som tillsammans med sin man Ilkka Lappi gjort teckningen Otan mukaan mitä tarvitsen.

Serien "Otan mukaan mitä tarvitsen" av konstnärparet Katariina och Ilkka Lappi.
Serieteckningen "Otan mukaan mitä saan" av konstnärparet Katariina och Ilkka Lappi. Serien "Otan mukaan mitä tarvitsen" av konstnärparet Katariina och Ilkka Lappi. Bild: Katariina & Ilkka Lappi Serietecknare,seriestrippar

Bilderna byts ut med jämna mellanrum. Ljuskonstverken lanseras klockan 18 i dag tisdag.