Hoppa till huvudinnehåll

OS-medaljör bojkottar världscupen i Tiumen: "Nationer utan fungerande antidoping ska inte ha tävlingar på internationell nivå"

Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018.
Ingen Samuelsson i Ryssland. Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018. Bild: All Over Press Sebastian Samuelsson,Vinter-OS i PyeongChang 2018

I OS i Pyeongchang vann han två medaljer, men nu den svenske sidskytten Sebastian Samuelsson att i likhet med flera internationella aktörer bojkotta den avslutande världscuphelgen i ryska Tiumen. "Nationer utan en fungerande antidopingorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå" skriver 20-åringen på twitter.

Samuelssons uppdatering kommer bara dagar innan världscupen i skidskytte fortsätter i finska Kontiolahti.

Samuelssons besked kommer inte som en stor överraskning med tanke på hans tidigare kritik av det internationella förbundets agerande.

Han tog också ställning mot beslutet att låta Tiumen arrangera tävlingarna överhuvudtaget i en tidigare uppdatering.

Samuelsson kommenterar också sitt beslut för Aftonbladet.

– Det här har jag funderar på väldigt länge och nu har jag kommit fram till att det är tvivelaktigt att tävla där och då väljer jag att inte åka dit, säger han till tidningen.

Wolfgang Pichler.
Pichler vid OS i Pyeongchang. Wolfgang Pichler. Bild: Yle/Antti Koivukangas Wolfgang Pichler

Sveriges tyske tränare Wolfgang Pichler säger till Aftonbladet att han diskuterat ärendet med de tvåfaldige OS-medaljören.

– Jag är av en annan åsikt, men min tanke är att om han tycker det här är bra för sporten så ska han göra det. Vi lever i en demokrati så alla får göra vad de vill, säger Pichler.