Hoppa till huvudinnehåll

Patienter ska lättare få kontakt med Vasa centralsjukhus – sjukhuset öppnar callcenter

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/ Malin Hulkki rött kors

Det ska bli lättare att få tag på personal då man ringer till Vasa centralsjukhus. I juni öppnas ett callcenter dit man kan vända sig om man inte får tag på någon vid de olika poliklinikerna.

Bakgrunden är att sjukhuset fått respons på att det är svårt att få tag på personal när man ringer, säger tf direktör Marina Kinnunen.

- Vi har fått feedback på att man inte får tag på någon, fast det är telefontid svarar ingen. Så vi måste bli bättre på det, säger Kinnunen.

Om ingen på polikliniken svarar styrs samtalet till callcentret.

- Via callcentret kan man till exempel annullera en tid, få svar på laboratorieundersökningar eller få veta i vilket läge en remiss är, säger överskötare Satu Hautamäki som sitter med i arbetsgruppen som planerar callcentret.

Sjukskötare svarar 8-16

Callcentrets personal ska vara personer med vårdutbildning så att de också kan svara på allmänna frågor kring hälsa. Tanken är ändå inte att man ska vända sig till callcentret med frågor om vårdbehov.

- Då vänder man sig till den egna hälsostation i det här skedet. Men om det blir en vårdreform så är vi en och samma organisation så kanske det ändras i samband med det, säger Hautamäki.

Callcentret kommer att vara öppet vardagar klockan 8-16. Andra tider är det dejourpolikliniken som har ett callcenter.

Gäller fyra polikliniker

Callcentret pågår som ett försök till årets slut och gäller i år fyra olika polikliniker. Det är poliklinikerna för inre medicin, öron- näs- och strupsjukdomar, lung- och neurologi samt kirurgiska polikliniken.

- I slutet av året ser vi hur det har fungerat och så besluter vi hur det fortsätter.

Enligt Hautamäki kan man tänka sig att försöket blir en del av dejourpoliklinikens callcenter som redan i dag fungerar på helger, kvällar och nätter.

Läs också