Hoppa till huvudinnehåll

Reformupproret sprider sig inom Samlingspartiet: Vapaavuori och Koski ger tummen ner

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Bild: Lehtikuva Jan Vapaavuori

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och riksdagsledamot Susanna Koski, bägge samlingspartister, kritiserar skarpt regeringens vård- och landskapsreform.

Jan Vapaavuosi skriver i sin blogg att förvaltningsmodellen med 18 landskap förvärrar byråkratin på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Vapaavuori är också oroad över den intressekonflikt som uppstått. Det som gynnar Helsingfors som stad och det som gynnar hans eget parti, Samlingspartiet, står i strid med varandra när reformen går vidare i regeringen.

Samma intressekonflikt finns också i andra städer, men i Helsingfors fall är följderna riksomfattande.

Vapaavuori skriver att reformen sannolikt faller i sin nuvarande form, och att något landskapsval aldrig kommer att ordnas.

Koski: Låt EU-kommissionen ta ställning

Susanna Koski kräver för sin del i sin blogg att regeringen ännu på nytt överväger att låta EU-kommissionen ta ställning till reformen.

Susanna Koski.
Susanna Koski Susanna Koski. Bild: Lehtikuva Susanna Koski

Koski har samma argument som Elina Lepomäki (Saml) förde fram förra veckan. Koski befarar liksom Lepomäki att den planerade valfrihetsmodellen inte är förenlig med EU:s konkurrensregler och det enda som blir kvar av reformen är Centerns omhuldade landskapsreform.

Koski anser också att den kritik som Lepomäki har kommit med bör tas på allvar.

- Kritiken är fullt motiverad: Experterna har sagt samma sak vilket gör kritiken ännu allvarligare, säger Koski till Yle.

Regeringen ger sitt förslag till valfrihetslag till riksdagen på torsdag.

Orpo: Står inte i min makt att kommendera Vapaavuori

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo säger till MTV:s nyheter att Vapaavuori uttalar sig i egenskap av Helsingfors borgmästare.

Orpo säger sig ha diskuterat frågan med Vapaavuori.

- Han har rätt till sin åsikt. Jag har inget behov av att börja kommendera honom, det står inte i min makt. Hoppas vi kan finna en gemensam melodi, säger Orpo.

Petteri Orpo
Petteri Orpo Petteri Orpo Bild: Lehtikuva Petteri Orpo