Hoppa till huvudinnehåll

Snörika vintern underlättade lodjursjakten

Ett lodjur i snön
Ett lodjur i snön Bild: YLE/Seppo Nykänen kattdjur

Totalt 22 lodjur fälldes i Egentliga Finland under lodjursjakten, som avslutades i slutet av februari. Det framkommer i Viltcentralens statistik. I hela landet fälldes 387 djur.

Lodjursstammen i Egentliga Finland lever och mår bra, trots att stammen har minskat lite jämfört med 2013, berättar Jörgen Hermansson, viltplanerare i Egentliga Finland.

Ilves
Ilves Bild: All Over Press lodjur

Utmärkande för den här jaktsäsongen var att jaktförhållandena var goda speciellt i slutet av jaktsäsongen på grund av den rikliga snömängden.

I Åboland pågick lodjursjakten endast på Kimitoön, inte i Väståbolands skärgård eller Pargas. Det här beror på att det finns fler lodjur i Saloområdet och på Kimitoön.

Dessutom finns det gott om vilt för lodjuren i skärgården. Därmed orsakar lodjuren få skador på boskap, berättar Hermansson.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Jörgen Hermansson. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä viltcentralen,varg,Vargjakt

Enligt Hermansson är lodjuret inte heller en så het potatis för tillfället jämfört med vargen.

Lodjursjakten pågår i stamvårdande syfte. Det betyder att man får skjuta lodjur endast med dispens.

Meningen är att garantera en livskraftig och människoskygg lodjursstam och att skjuta individer som rör sig för nära bebyggelse eller orsakar skada på boskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland