Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare gruvbolagets saga all – Ahtium ansöker om konkurs

Talvivaaras vd Pekka Perä.
Ahtiums vd Pekka Perä Talvivaaras vd Pekka Perä. Bild: All Over Press Oy Talvivaara,gruvbolag,Pekka Perä,verkställande direktörer

Börsbolaget Ahtium, som tidigare hette gruvbolaget Talvivaara, ansöker om konkurs. Beskedet innebär i praktiken att aktieägarna och de som lånat företaget pengar förlorar de pengar de satsat.

Kassaflödet räckte inte till för att täcka kostnaderna, säger bolaget i ett pressmeddelande.

Styrelsens ordförande Tapani Järvinen säger att företaget vänt på varje sten i ett försök att hitta och utveckla nya affärsverksamheter.

Ahtium har över 80 000 aktieägare av vilka merparten är småsparare. Det statliga placeringsbolaget Solidium är största ägare med en andel på drygt sju procent.

Esbo tingsrätt godkände sommaren 2017 ett skuldsaneringsprogram som innebar att gruvbolaget Talvivaaras skuldbörda sjönk från 450 miljoner euro till 9,6 miljoner euro.

Talvivaara hade i det skedet inte längre något med gruvverksamheten att göra. Den övertogs redan 2014 av det statsägda Terrafame.

Läs mera:

Talvivaara slipper betala skulder för hundratals miljoner - tingsrätten godkände saneringsprogram

Börsbolaget Talvivaaras skulder minskar från 450 miljoner till 9,6 miljoner euro. Esbo tingsrätt har gett bolagets saneringsprogram grönt ljus - i annat fall hade Talvivaara antagligen gått i konkurs.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes