Hoppa till huvudinnehåll

Tvärt nej till ombudspost i Hindhår bybutik: ”Vi fortsätter kämpa”, säger köpmannen

Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå
Tidigare fanns det en K-butik med ombudspost i Hindhår. Butiken stängde i oktober i fjol. Under våren öppnar en bybutik med nya ägare i samma lokaler. Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,livsmedelsbutik,bybutiker,k-market hindhår

Hindhår byaförening i Borgå kräver en ombudspost i bybutiken då den öppnar sina dörrar igen, men Posten säger nej. Bybutikens nya ägare har ändå inte gett upp hoppet.

Enligt tidningen Östnyland böjer sig Posten inte för Hindhår byaförenings krav på en ombudspost till bybutiken.

Kari Niukkanen är servicechef för södra Finland och huvudstadsregionen på Posten. Till tidningen säger han att det finns ett beslut på att Hindhår inte kan få en ombudspost – bara en paketautomat.

Niukkanen konstaterar att beslutet knappast omprövas.

Posten hänvisar bland annat till att Hindhår inte är en knutpunkt för service. Dessutom är postvolymerna inte tillräckligt stora för att en ombudspost ska vara motiverad.

Ägarna har inte kastat yxan i sjön

Till Yle Östnyland säger bybutikens köpman Aulis Konttinen att Niukkonens uttalanden i tidningen stämmer överens med det budskap han har fått av Posten.

– Posten torpederade det här med en ombudspost redan i början av förhandlingarna och har inte backat. Men ärendet är ännu lite på hälft så vi får se hur det går.

Postanställd plockar in paket i paketautomater.
Så här kan en paketautomat se ut. Postanställd plockar in paket i paketautomater. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen företag,automation,Paket,Posti (Estland),Posti (grund i Finland),paketautomat

Som det ser ut nu verkar en paketautomat vara det troligaste alternativet. Fortsätter ni ändå jobba för en ombudspost?

– Jo, det gör vi. Lokalsamhället har gett oss mycket stöd och byborna har själva varit i direkt kontakt med Posten om saken, säger Aulis Konttinen.

Bland annat samlade Hindhår byförening 720 underskrifter för ombudsposten i februari.

Klarar ni av att driva bybutiken utan en ombudspost?

– Visst inverkar det negativt på affärsverksamheten. Troligtvis och förhoppningsvis är det inte en fråga om liv och död för oss men förstås skulle vi gärna erbjuda posttjänster åt våra kunder.