Hoppa till huvudinnehåll

Bankkort skimmades i Östnyland under veckoslutet – pengar har tagits ut i Indonesien

Hand knäpper in pinkod på bankautomat
Hand knäpper in pinkod på bankautomat Bild: Mostphotos bank,bankkort,Bankomat,bankautomater,Skimning

Åtminstone sju personer har fått sina bankkort kopierade på olika håll i Östnyland under veckoslutet. De summor offren har blivit av med varierar stort.

Kriminalkommissarie Leif Malmberg bekräftar att bankkort har blivit skimmade i Östnyland under veckoslutet.

På tisdag eftermiddag hade polisen fått sju anmälningar om misstänkta skimningar: fyra från Lovisa, två från Borgå och en från Sibbo.

– Den gemensamma faktorn verkar vara att pengarna som offren har blivit av med har tagits ut i Indonesien och Indien, säger Malmberg.

Offren har blivit av med allt från några hundra euro till ett par tusen euro per person. Det handlar om Andelsbankens och Aktias bankkort.

– I de flesta fallen har banken meddelat kunderna att pengar har tagits ut och att kontona har spärrats.

Förövarna flyttar på utrustningen

Enligt Leif Malmberg verkar det uppenbart att korten har kopierats i en viss apparat, men tillsvidare kan polisen inte bekräfta var skimningsapparaten har funnits.

I sådana här fall är det vanligt att apparaten inte finns alltför länge på samma plats. Förövarna flyttar på den inom någon timme.

– Det lönar sig att kolla att terminalerna som man sätter kortet i sitter fast ordentligt. Samma gäller för knappsatsen. Kolla också att det inte finns någon kamera ovanför knappsatsen.

Skimningsutrustning
Bland annat så här kan skimningsutrustningen se ut. Den röda cirkeln pekar ut en liten kamera. Skimningsutrustning Bild: Polisen Skimning,skimningsutrustning

Malmberg rekommenderar också att man skymmer sikten genom att hålla handen för knappsatsen då man slår in sin pinkod.

Om man misstänker att man har fått sitt kort kopierat ska man ringa polisen.

Tidningen Nya Östis var först med nyheten.