Hoppa till huvudinnehåll

Hur störande är mobilen i skolan? Följ med och debattera live klockan 11.45

Vissa skolor har förbjudit användningen av mobiltelefoner under lektionstid. Är det här rätt väg att gå? Svenska Yle diskuterar direkt med de berörda. Delta gärna med dina synpunkter i kommentarsfältet nedan!

Bland annat i Mattlidens gymnasium i Esbo har en begränsning av användningen av mobiltelefon under lektionerna införts. Historieläraren Niklas Andersson märkte att det finns elever som inte lär sig något alls när de bara fokuserar på sin mobiltelefon.

Provresultaten var av den kalibern som jag inte har sett tidigare, man hade inte inhämtat någon kunskap överhuvudtaget, säger Andersson.

Mobilförbudet i Mattlidens gymnasium ska utvärderas, men samma diskussion förs på många håll.

Provresultaten var av den kalibern som jag inte har sett tidigare, man hade inte inhämtat någon kunskap överhuvudtaget.
― Niklas Andersson, historielärare

På Finlands Svenska Skolungdomsförbund konstaterar man att förbud inte är en väg framåt. Mobilen är här för att stanna.

– Det gäller att fundera på hur skolorna på ett smart sätt integrerar mobilen, säger förbundsordförande Bicca Olin.

Den största utmaningen med mobilen är om den används riktigt fel anser man på FSS.

– Men de vuxna har inte riktigt förstått mobilens potential och ungdomarna hanterar många gånger mobilen på ett bättre sätt än föräldragenerationen.

Men de vuxna har inte riktigt förstått mobilens potential och ungdomarna hanterar många gånger mobilen på ett bättre sätt än föräldragenerationen.
― Bicca Olin, FSS

I dagens livesändning på svenska.yle.fi kl. 11.45 - 12.45 och Yle Vega kl. 12.03 diskuterar vi med bland andra skolelever, modersmålsläraren Carita Rouvinen, förbundsordförande Bicca Olin från Finlands Svenska Skolungdomsförbund, rektorn Kristiina Koli och historieläraren Niklas Andersson.

Läs också