Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen har lagt OS-besvikelsen bakom sig: ”Jag har njutit av hemsysslor”

Kaisa Mäkäräinen inför världscupen i Kontiolahti.
Kaisa Mäkäräinen utstrålar lugn inför världscupen på hemmaplan. Kaisa Mäkäräinen inför världscupen i Kontiolahti. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinens lyckades inte förverkliga sin dröm om en OS-medalj i Pyeongchang. Den finländska skidskyttestjärnan har kommit över motgången genom att ta det piano i hemknutarna.

Damernas världscup i skidskytte fortsätter på fredag i Kontiolahti. Upptakten till tävlingarna på hemmaplan har gett Mäkäräinen ett välkommet avbrott i vardagen.

– Jag har njutit av att sova i min egen säng och ägna mig åt hemsysslor, säger Mäkäräinen till Yle Urheilu.

Klassisk skidåkning i solsken har gjort susen

Hon ger ett harmoniskt intryck då hon möter pressen inför tävlingarna på hemmaplan. Hon har hanterat OS-besvikelsen genom att vistas hemknutarna.

– Jag har återhämtat mig i skidspåren. Jag har inte vilat särdeles mycket. Jag har åkt skidor med klassisk teknik i solsken, säger hon.

De långa skidturerna har inte inneburit att hon tömt sin skalle på tankar. Snarare har de gett henne en möjlighet att låta tankarna löpa fritt.

– Man får nya idéer under långa skidpass. Man kan också hantera det förflutna. Då man är mitt i naturen så slappnar man av mentalt, även om kroppen inte skulle vila, filosoferar Mäkäräinen.

Hård kamp om världscuptiteln

Kaisa Mäkäräinen toppar världscupen med 15 poäng till godo på Anastasija Kuzmina då sju tävlingar återstår. Mycket står alltså på spel under våren.

– Sju tävlingar är en hel del. Ingen av dem är viktigare än de andra. Vi får hoppas att kampen inte avgörs den här veckan. Åtminstone inte till de övrigas fördel, säger hon och skrattar.

I Kontiolahti har Mäkäräinen fördelen av att tävla på mycket bekanta banor. Hon behöver inte fundera på sin taktik – hon vet exakt hur hon ska tackla terrängen.

– Visst har jag åkt avsevärt mer runt banorna än någon annan. Jag behöver inte tänka på mitt upplägg. Det samma kan kanske inte sägas om de övriga som tävlar i världscupen, funderar Mäkäräinen.

Världcupveckoslutet i Kontiolahti pågår från torsdag till söndag. Yle sänder samtliga tävlingar. Magnus Eklöv referar på svenska.

Läs också