Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trumps ekonomiska rådgivare avgår, hattrick av Patrik Laine, kinesiska turister har hittat hit

Vita huset den 17 mars 2017. Vattnet i fontänen är grönt för att fira r St. Patrick's Day.
Vita huset den 17 mars 2017. Vattnet i fontänen är grönt för att fira r St. Patrick's Day. Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY Vita huset,Washington (DC),USA

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Frågan om huruvida en politiker kan vara både minister och medlem i landskapsfullmäktige samtidigt väcktes när statsminister Juha Sipilä (C) meddelade att han ställer upp i landskapsvalet i höst. Enligt grundlagen kan kombinationen vara omöjlig.

Onsdagen den 7 mars inleds årets största pälsauktion i pälsauktionsbolaget Saga Furs lokaler i Vanda. Största delen av agenterna på pälsauktionerna kommer från Kina och resten av Asien. Det är Kina som är den största exportmarknaden för de finländska pälsskinnen.

Nu kan föreningar, organisationer och enskilda privatpersoner ansöka om stöd för miljöprojekt. Skyddsfonden för Skärgårdshavet finansierar projekt vars målsättning är att förbättra Skärgårdshavets tillstånd.

Turismen från Kina till Finland har ökat explosionsartat. Hittills i år har det redan utfärdats ungefär 10 000 visum till kineser, skriver Lännen Media i dag. Bara i januari ökade antalet visum utfärdade till kineser med över 40 procent.

En majoritet av finländarna är emot att mammor ska återgå till arbetslivet snabbare än nu, visar en enkät som mediebolaget Uutissuomalainen har låtit göra. Av de som svarade på enkäten vill cirka 20 procent ha ut mammorna i arbetslivet snabbare än nu, medan nästan 60 procent är emot den tanken.

Utrikes:

Den högsta ekonomiska rådgivaren i president Trumps administration Gary Cohn avgår. Trumps förslag om nya tullar på stål- och aluminiumexport till USA tros vara anledningen till avhoppet. Cohn utsågs till rådgivare innan Trump svor presidenteden.

FN:s säkerhetsråd samlas i dag för att diskutera vapenvilan i Syrien.
Den humanitära vapenvilan som utlystes för en dryg vecka sedan skulle vara i 30 dagar, men trots det har vapnen inte tystnat. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar de stridande parterna i Syrien att släppa igenom hjälpkonvojer till östra Ghouta.

USA:s president Donald Trump och Sveriges statsminister Stefan Löfven har träffats i Vita huset. Handel och Nordkorea var de dominerande frågorna - och Trump berömde Sverige som ett "litet men skarpt" land.

Sport:

Patrik Laine stod för sitt lags samtliga tre mål då Winnipeg Jets vann över New York Rangers med 3-0. Laine har nu noterats för poäng i nio ishockeymatcher följd. Hat-tricket var Laines fjärde under NHL-karriären.

Det upphaussade returmötet mellan fotbollsjättarna PSG och Real Madrid var aldrig särdeles spännande. Real var numret större och vann 2–1 och avancerade komfortabelt till kvartsfinal.

Väder:

Det är uppehåll och kallt i största delen av landet. I västra Lappland lokalt lätt snöfall.

I södra och mellersta Finland -3..-9 grader, i norr -8..-16 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes