Hoppa till huvudinnehåll

Närpes ska sanera belysningsnätet – "Absolut något vi måste ta tag i"

Bilar som kör på huvudgatan i Närpes. Träden vid sidan om vägen är i höstskrud.
Kvicksilverlamporna i Närpes ska bytas ut. Bilar som kör på huvudgatan i Närpes. Träden vid sidan om vägen är i höstskrud. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten

Väg- och gatubelysningen i Närpes har uppnått sin livslängd och därför borde en fullständig sanering av belysningsnätet göras inom en snar framtid. Det föreslår stadsstyrelsen.

- Behovet är jättestort. Det börjar vara i väldigt dåligt skick i hela Närpes, så det är något som vi absolut måste ta tag i, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP).

Kostnadsförslaget för saneringsarbetet är 1,8 miljoner euro och man räknar med inbesparningar på drygt 100 000 euro/år i och med saneringen.

Finansieringen av projektet ska ske genom ett leasingavtal med Kommunfinans Abp på ca. 15 år. Leasingkostnaden beräknas ligga på samma nivå som den årliga inbesparingen.

- Energikostnaderna blir så mycket lägre, så det blir egentligen ingen tilläggskostnad för staden. Det känns ganska positivt.

Olav Sjögård
Olav Sjögård. Olav Sjögård Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik politiker,Närpes,Österbotten,olav sjögård

Inom Närpes stad finns idag drygt 3 000 belysningspunkter. Det största antalet utgörs av föråldrade armaturer och kvicksilverlampor.

Tanken är att saneringen kan börja i vår, men hur länge arbetet kommer att ta har Sjögård svårt att svara på.

- Det ska bytas en hel del stolpar och alla armaturer ska bytas, så det är svårt att uppskatta, men det tar nog säkert ett år innan allt är färdigt.

Godkände skissritningar av Västra Närpes skola

Stadsstyrelsen godkände även på tisdagens möte skissritningarna för en utbyggnad av Västra närpes skola.

Skolan är i stort behov av mera utrymme, eftersom elevprognoserna visar att skolan kommer att öka från nuvarande 58 elever till närmare 80 elever.

Västra Närpes skola
Västra Närpes skola. Västra Närpes skola Bild: YLE/Jyrki Karjalainen västra närpes skola

Det finns 1,4 miljoner euro i årets budget för planering och byggande av skolan.

Tillbyggnadens storlek är ca 650 kvadratmeter och omfattar fyra klassrum samt en utbyggnad av förskolan som placeras fast i slöjdsalsutrymmet.

- När skolan slutar i vår börjar man på där och en stor del ska vara klar till hösten, men en del måste göras då skolan är igång. Det är beräknat att vara klart någon gång i januari-februari 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten