Hoppa till huvudinnehåll

Olavi Kaleva vill glömma gammalt groll i Lovisa – undviker negativa trådar på sociala medier

Olavi Kaleva
Olavi Kaleva. Olavi Kaleva Bild: Yle / Fredrika Sundén Olavi Kaleva,porträtt,Lovisa

Snart har det gått ett år sedan Olavi Kaleva avgick som stadsdirektör i Lovisa. Förra vårens händelser är fortfarande känsliga, men Kaleva vill inte älta dem. Nu har han fått nytt jobb och ser ljust på framtiden.

Den 25 april i fjol avgick Olavi Kaleva som stadsdirektör efter meningsskiljaktigheter med Lovisas ledande politiker.

Under de senaste tio månaderna har han hållit en låg profil och inte aktivt sökt nytt jobb.

På tisdagen klarnade det att Kaleva ska koordinera fusionsförhandlingarna mellan de österbottniska kommunerna Vasa och Korsholm.

Han blev erbjuden jobbet och tackade ja efter att ha funderat på saken i några dagar.

– Det är spännande och utmanande, och det blir intressant att se slutresultatet, säger Kaleva. Hittills har jag inte själv sökt jobb men det känns riktigt bra att jag blev kontaktad.

Vi kommer att förbli Lovisabor. En stor del av jobbet kan skötas på distans

Kaleva konstaterar att Vasa och Korsholm också tidigare har förhandlat om att gå samman och bilda en större kommun med cirka 90 000 invånare. Enligt Kaleva skulle det vara en naturlig utveckling.

– Men det återstår att se vad politikerna gör i slutändan.

Kaleva kommer ändå inte att flytta till Österbotten, trots sitt nya jobb. Både han och hans fru stannar kvar i Lovisa.

Jobbet förutsätter att han är i Vasa och Helsingfors vissa dagar. Största delen av jobbet räknar han ändå med att kunna sköta på distans.

Rätt tidpunkt att tacka ja till nytt jobb

Under de senaste tio månaderna har Olavi Kaleva fått ett antal jobberbjudanden.

– Men jag har tackat nej eftersom tidpunkten inte har varit den rätta. Det har varit viktigt för mig att pusta ut och vila medan jag har haft möjlighet till det.

På sommaren och hösten tillbringade Kaleva och hans fru Ilse Forssell mycket tid på sommarstugan. De gjorde en del reparationer och hade familj och vänner på besök.

Dessutom har Kaleva fem barnbarn. Det sjätte barnbarnet är på väg.

– Vi har varit fullt sysselsatta med våra barnbarn och rest till Esbo och Helsingfors för att träffa dem. Barnfamiljer behöver alltid stöd i vardagen och det har känts bra och värdefullt att kunna hjälpa till.

Olavi Kaleva
Olavi Kaleva Bild: Yle / Fredrika Sundén Olavi Kaleva,porträtt,Lovisa

Har du lyckats glömma händelserna som ledde till att du avgick som stadsdirektör då du har haft möjlighet att koppla av?

– Ja, jag har lyckats glömma ganska bra. Man ska inte gräva för mycket i gamla saker. Då blir man lätt frustrerad och negativ. Det är bäst att se ljust på framtiden och tänka positivt, säger Kaleva.

Han tillägger ändå att vissa saker ännu är lite känsliga och att han ibland kan tycka att allt inte riktigt gick till som det borde ha gjort.

– Men som sagt, jag kommer inte tillbaka till de frågorna mera.

"Lovisaborna härliga människor för det mesta"

Olavi Kaleva brukar fortfarande följa med aktuella händelser i Lovisanejden och deltar i olika evenemang i hemstaden. Bland annat var han med på lördagens demonstration mot avvisningen av den irakiska sjubarnsfamiljen.

Hur brukar Lovisaborna reagera när de ser dig?

– Jag har alltid haft väldigt bra kontaktyta till Lovisaborna. Jag har fått mycket positiv respons. En del kommer fram för att prata och beklaga och sporra mig vidare. Det har varit trevligt på alla sätt och Lovisaborna är härliga människor för det mesta.

Ingen har sagt något negativt direkt åt Kaleva, men han konstaterar att det kanske finns en del negativa skriverier på sociala medier.

– Jag brukar ändå inte läsa vad som skrivs där. Samtidigt skyddar man sig själv.

Drack kaffe med Didde

Olavi Kaleva har också träffat den nya stadsdirektören Jan D. Oker-Blom. De drack kaffe tillsammans strax efter jul och passade på att diskutera aktuella frågor.

– Vi pratade om Lovisas strategi och om hur jag ser på det jobb jag gjorde. Det kändes bra att diskutera stadens framtid med honom, säger Kaleva.

Han berättar att han och Oker-Blom har träffats förr, på ett gemensamt seminarium i Helsingfors. Det var ändå bara i förbifarten och nu hade de två mer tid att stifta bekantskap.

Är Lovisa på väg åt rätt håll?

– Det finns många utmaningar och många positiva saker har säkert hänt. Tiden får utvisa vad som kommer att hända, säger Olavi Kaleva.