Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska rävskinn blir modeplagg i Peking: "I Kina är det tradition att använda päls"

pälsnäring
pälsnäring Bild: Yle / Miro Johansson pälsnäring

Medan debatten om pälsnäringen fortsätter inleds årets största pälsauktion. 100 långtradarlaster med räv- och minkskinn har fraktats från de österbottniska farmerna till pälsauktionsbolaget Saga Furs i Vanda.

Över 95 procent av landets 900 pälsfarmer finns i de österbottniska landskapen, det vill säga Österbotten, södra och mellersta Österbotten.

Näringen har stor betydelse för till exempel Nykarleby som kallas Finlands pälskluster.

Farmområdet Vallan, Jakobstad
Farmområdet Vallan, Jakobstad Bild: Nathalie Lindvall räv

Enbart i Nykarleby finns närmare 200 pälsfarmer och pälsnäringen ger staden ett par miljoner euro i samfundsskatt per år. Det innebär minst en tiondel av stadens totala skatteintäkter.

- Det är helt klart att pälsnäringen är väldigt viktig för Nykarleby, även om vi inte längre är lika ensidigt beroende av den som på 1980-talet, säger stadsdirektör Gösta Willman.

- Det är svårt att säga hur Nykarleby skulle må utan pälsnäringen men säkert skulle vi ha haft en större utflyttning utan pälsindustrin.

Gösta Willman.
Nykarlebys stadsdirektör Gösta Willman äger själv en pälsbollsmössa och hustrun äger en minkpäls. Gösta Willman. Bild: Yle/Jukka Tyni gösta willman

Gösta Willman hör till dem som tycker att pälsnäringen är en ekologiskt hållbar näring och en viktig landsbygdsnäring.

- Antingen ska man kunna leva på landsbygden eller så ska vi allihop pressas ihop i ghetton i storstäderna. Pälsnäringen är en utmärkt landsbygdsnäring. Alla skinn exporteras och det hämtar intäkter till Finland och till Nykarleby.

Exporten värd 300 miljoner euro

Enligt de senaste exportsiffrorna, som är från år 2016, är värdet av den finländska pälsexporten 300 miljoner euro.

Siffran har halverats jämfört med år 2015 då värdet av exporten var 600 miljoner euro men efterfrågan på pälsskinn är fortfarande stor globalt sett.

Gösta Willman säger att debatten om pälsnäringen är lika polariserad som debatten i vargfrågan.

- Det är en svår fråga då det finns två helt olika läger. Min uppfattning är att farmarna i dag har en stark egen kontroll av verksamheten. Det har inte funnits något val utan allt ska skötas klanderfritt om man ska hållas kvar inom näringen.

Hur mår de finländska rävarna och minkarna?

Livsmedelssäkerhetsverket Eviras senaste rapport över djurskyddskontroller är från år 2016.

Då granskades 38 pälsfarmer, av vilka 66 procent konstaterades ha brister.

De vanligaste bristerna gällde precis som tidigare år erbjudandet av lämpligt stimulans- och tuggmaterial till djuren, skicket på nätgolvet i burarna, skicket på byggnaderna på djurhållningsplatsen och hur säkra byggnaderna är med tanke på djuren.

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, kommenterar:

- Det är trist att procenten som hade brister var så hög. Men största delen av bristerna hade inte direkt att göra med djurens hälsa utan med andra saker. Visst förekommer det brister, det sticker jag inte under stol med, men vi jobbar hårt på det här. En farmare som inte sköter sig kan förlora sitt certifikat.

Hundratals pälsagenter ropar ut sina bud

Onsdagen den 7 mars inleds årets största pälsauktion i pälsauktionsbolaget Saga Furs lokaler i Vanda.

Hundratals pälsagenter från olika håll i världen bänkar sig i auktionssalen för att bjuda på de miljontals skinn som finns till salu.

Siniketun turkkeja Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla.
Siniketun turkkeja Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla. Bild: Yle pälsvaror,blåräv,fjällräv

Det är sällan pälskonsumenterna själva som går på pälsauktion. Istället är det agenter som köper skinn för sina kunders räkning.

Största delen av agenterna på pälsauktionerna kommer från Kina och resten av Asien.

Flera miljoner skinn

På marsauktionen bjuds det ut över tre miljoner minkskinn och över en halv miljon blårävskinn.

- Det är en väldigt traditionell, gammaldags auktion där köparna ropar ut sina bud, berättar Björn Eriksson som är kvalitetschef på Saga Furs.

Björn Eriksson bedömer päls på skinnutställning i Nykarleby.
Björn Eriksson Björn Eriksson bedömer päls på skinnutställning i Nykarleby. Bild: Yle/Sofi Nordmyr päls,eriksson

- Alla är förväntansfulla och det är jättespännande eftersom ingen vet i förväg hur det kommer att gå. Man följer med vad grannarna köper och hur de beter sig i salen och det blir en väldigt intensiv stämning.

Ett blårävskinn för 66 euro

På de senaste pälsauktionerna har prisnivån varit sådan att farmarna inte har kunnat vara nöjda med priserna. De har inte ens fått sina produktionskostnader täckta.

På Saga Furs senaste auktion i december kostade till exempel ett blårävskinn i medeltal 66 euro.

Priset borde vara över 80 euro för att farmaren inte ska gå på förlust, säger Björn Eriksson.

Rävfarmare: Fortfarande överproduktion

Rävfarmaren Kenneth Ingman från Munsala i Nykarleby som har tusentals rävskinn till salu på marsauktionen har inga höga förväntningar angående försäljningsresultatet.

Kenneth Ingman.
Kenneth Ingman Kenneth Ingman. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist pälsdjursuppfödning,pälsdjur,Österbotten,kenneth ingman

Han säger att det fortfarande råder överproduktion inom pälsnäringen.

- Efterfrågan finns men det tar en tid att få marknaden i balans. Det här är en av de renaste formerna av marknadsekonomi som finns, det är utbud och efterfrågan som styr allting.

Vad händer med skinnen efter pälsauktionen?

Den första anhalten är normalt ett skinnberederi någonstans i världen. Skinnberederier finns både i Europa och i till exempel Kina.

Efter det går skinnen vidare till produktion och blir uppsydda. Största delen av alla mink-och rävskinn blir detaljer i plagg.

Hela pälsar görs också fortfarande, de är populära i Östeuropa och Kina.

Normalt tar det sex månader från auktionen tills man kan köpa pälsprodukterna i en affär.

Blåräven populär i Kina

Det är Kina som är den största exportmarknaden för de finländska pälsskinnen. I medeltal exporteras 70-80 procent av de finländska pälsskinnen till Kina.

Diego Azubel / EPA
Peking Diego Azubel / EPA luftföroreningar

Det är speciellt blåräv som är populär på den kinesiska marknaden. Som mest exporteras över 90 procent av de finländska blårävskinnen till Kina.

Vem är den typiska kinesiska pälsköparen?

- I storstäder som Shanghai och Peking ser kundsegmentet ut ungefär som i Europa, säger Samantha Vesala, Asienchef på Saga Furs.

I storstäderna är det främst kvinnor över 30 år som köper päls eftersom produkterna är dyra.

- Åker man till nordöstra Kina där det är väldigt kallt på vintern har man en lång tradition av att använda pälsplagg. Där använder också unga kvinnor i 20-årsåldern päls.

Många kineser föredrar finländsk päls

I nordöstra Kina har man också som tradition att ge en päls som bröllopsgåva till bruden.

Orsaken till att kineser köper finländsk päls och inte kinesisk är kort och gott kvaliteten, säger Samantha Vesala.

- Finland har en lång tradition av certifiering inom pälsnäringen och det syns i kvaliteten. Kina har ju egen pälsproduktion så kineserna skulle inte betala för den dyra resan hit och köpa finländsk päls om de inte tyckte att den finländska kvaliteten var bättre.

Allt fler modeskapare säger nej till päls

De senaste åren har en rad stora modehus gått in för att sluta med päls i sina kollektioner.

Barbie med päls
Barbie med päls Bild: EPA/JIM HOLLANDER päls,barbie

Bland andra Hugo Boss slopade pälsen 2015, Armani 2016 och nu senast var det Gucci och Michael Kors som sade nej till päls. För de två sistnämnda modehusens del ska pälsen fasas ut under 2018.

Hur mycket diskuterar man i Kina den etiska sidan av pälsnäringen?

- De etiska frågeställningarna kring pälsnäringen finns inte riktigt i den kinesiska mentaliteten utan den diskussionen är begränsad till en mindre grupp, säger Samantha Vesala som själv är från Taiwan.

- Visst bryr man sig också i Kina om de här frågorna. Men traditionen att använda naturmaterial som päls är djupt rotad i Kina. Här finns stora möjligheter för finländsk päls.

Läs också