Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt många tvillingfödslar i Vasa i år

Nyfödda tvillingar.
Arkivbild. Nyfödda tvillingar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist tvillingar

Hittills i år har sju tvillingpar fötts på Vasa centralsjukhus. Det är ovanligt många eftersom det normalt föds kring 15 tvillingpar per år. Samtidigt är det allt färre kvinnor med Vasa eller Karleby som hemort som föder barn.

I januari föddes fem tvillingpar på Vasas centralsjukhus.

- Vi har haft många tvillingförlossningar i år. Det är rätt så ovanligt med fem par på en månad, säger koordinerande avdelningsskötaren Anette Söderqvist.

Vad kan det bero på?
- Jag har ingen aning, det var helt spontana graviditeter i de flesta fallen. Kanske det bara är en slump.

Färre Karlebymammor

Nationellt sett minskar antalet födslar. Och i fjol minskade antalet Karlebyföderskor på centralsjukhuset i Karleby (MÖCS).

Kring 500 Karlebykvinnor födde ifjol barn på MÖCS och det är det minsta antalet på hela 2000-talet. På tre år har antalet föderskor med Karleby som hemort minskat med omkring 100.

Enligt överläkaren Charlotta Frostdahl på kvinnokliniken kan det hända att man ser samma trend i Karleby som i hela landet. Nationellt sett har födslarna minskat sju år i rad.

Men minskningen kan också förklaras med vanliga variationer i antalet föderskor. Totalt sett har ändå antalet födslar på centralsjukhuset i Karleby inte minskat. Varje år föds omkring 1 300 barn på MÖCS.

I nästan hälften av förlossningarna handlar det om mammor från andra kommuner än de som finns i Mellersta Österbotten. I fjol kom 475 kvinnor från Pedersöre, Jakobstad, Larsmo och Nykarleby till Karleby för att föda.

Vasa minskar också

Vid Vasa centralsjukhus minskade antalet förlossningar i fjol. Då var antalet förlossningar 1 254 jämfört med 1 380 året innan.

- Så det är minus 126 på ett år. Det är en ganska stor minskning, säger Söderqvist.

Men antalet förlossningar har också ökat, till exempel var förlossningarna år 2015 något färre än 2016 i Vasa.

De flesta kvinnor som föder i Vasa kommer från Vasa, Korsholm och Närpes. Antalet födslar från de här kommunerna minskade i fjol.

Antalet Vasakvinnor som födde minskade till 611 jämfört med 682 året innan. I Korsholm var motsvarande minskning 206 jämfört med 231 året innan. Från Närpes minskade antalet föderskor till 87 jämfört med 99 året innan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten