Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine och Aleksander Barkov är NHL:s hetaste spelare: ”Skulle vara en stor klick grädde på moset”

Två finländare har samlat mest poäng av alla spelare i NHL de senaste tre veckorna. Det är väl nån sorts sendrag, säger Patrik Laine som toppar listan före Aleksander Barkov – och skuggar stora idolen i kampen om titeln som skyttekung.

Få slår Patrik Laine och Aleksander Barkov på fingrarna i NHL för tillfället. I poängväg faktiskt ingen alls sett till de tre senaste veckorna.

Sedan den 14 februari har Laine stått för 19 poäng (13+6) på nio matcher och Barkov för 18 poäng (7+11) på elva kamper – med vilket duon är etta respektive tvåa i hela ligan. Trea är Nathan MacKinnon (17 poäng) som valdes till förra veckans bästa spelare före Laine och Barkov.

I natt radade bägge blåvita kanoner fram nya poäng. Barkov passade fram till två fullträffar i Florida Panthers 4–5-förlust mot Tampa Bay Lightning (se video genom att klicka på artikelns huvudbild), medan Laine slog in säsongens första hattrick i Winnipeg Jets 3–0-seger över New York Rangers (se målen här).

– Jag vet inte, det är väl nån sorts sendrag, skämtar Laine till Yle Urheilu.

Utmärkt kemi med Stastny

En annan förklaring till storformen är den nya kedjekamraten Paul Stastny. Winnipeg Jets värvade Stastny från St. Louis Blues för ett par veckor sedan och chefstränaren Paul Maurice placerade honom mellan Laine och Nikolaj Ehlers.

– De utpräglade offensiva fyrverkeripjäserna Laine och Ehlers behöver en skicklig playmaker för att göra optimalt ifrån sig, beskrev Yle Sportens Anders Nordenswan betydelsen av värvningen i sin NHL-kolumn förra veckan.

– Man ser att de har en bra kemi, sade Jetskaptenen Blake Wheeler efter nattens seger. De hämtar olika saker till spelet och efter att de börjat spela ihop har ”Patty” fått mera tid att avfyra sitt skott. Och när han får det går pucken in.

Bättre fart – omöjligt skott

Laine skriver under att Stastny spelar en betydande roll i målstimmet med sju mål på de tre senaste matcherna. Under början av säsongen led 19-åringen av en måltorka som nu endast är ett minne blott.

Sommarträningen gav några kilogram till på kroppen som han framför allt efter årsskiftet lärt sig att behärska allt bättre.

– Ganska mycket är tack vare skridskoåkningen. När man skrinnar lite hårdare får man en halv sekund mera tid och genom det utrymmet man behöver till den försvarande spelaren, säger Laine till Ilta-Sanomat.

Patrik Laine, Winnipeg Jets
Patrik Laine, Winnipeg Jets Bild: All Over Press NHL,ishockey,Patrik Laine,Winnipeg Jets

Och så det där skottet förstås, som också Rangers svenska stjärnkeeper Henrik Lundqvist hyllade efter nattens fyrverkeri. Steve Mason, som höll nollan i andra ändan, led med sin kollega.

– Han (Laine) har ett så unikt skott att när du ger honom så där mycket tid och utrymme så är det ganska svårt för en målvakt att rädda. Han avfyrar så rappt och är så träffsäker, säger Mason till Winnipeg Sun.

Skuggar stora idolen

Laine är sexa i tonåringarnas skytteliga i NHL genom tiderna. Med totalt 74 mål under knappa två säsonger är Laine – som fyller 20 år den 19 april – ett mål bakom Sidney Crosby och två bakom Wayne Gretzky.

I skytteligan för denna säsong steg Laine upp som tvåa tack vare hattricket i natt. Bara idolen Aleksander Ovetjkin är framför med 40 mål mot Laines 38.

– Ganska roligt att jag för ett par år sedan hade Ovetjkins plansch på väggen. Nu är jag ett par mål ifrån. Visst skulle det vara en stor klick grädde på moset, och överlag ganska tufft, säger Laine om chansen att koras till målkung.

Laine är i allra högsta grad med i kampen om Rocket Richard Trophy som ligans främsta målskytt.

Aleksander Barkov med pucken.
Aleksander Barkov glänser på flera fronter. Aleksander Barkov med pucken. Bild: Nick Wosika/Icon Sportswire ishockey,Aleksandr Barkov, Jr.,Barkov,NHL

Aleksander Barkov nämns i sin tur i diskussionen kring Hart Trophy, som tilldelas NHL:s mest värdefulla spelare. Han är dessutom kanske största favorit till Selke Trophy som bästa defensiva forward.

Barkov spelade fram till två mål i Floridas 4–5-förlängningsnederlag i lokalmatchen borta mot Tampa Bay och har nu samlat sammanlagt 66 poäng (25+41) på 63 matcher denna säsong.

– Det var bara en av de kvällarna som pucken fann min klubba. ”Barky” (Barkov) och ”Dads” (Jevgenij Dadonov) hittade mig, säger Nick Bjugstad som gjorde hattrick i nattens förlust.

Floridas förstacenter är säsongens effektivaste finländare och innehar en 19:e position i NHL:s poängliga. Barkov, 22, har noterats i poängprotokollet i elva av de tolv senaste matcherna, däribland de sju sista.

NHL:s effektivaste sedan 14.2:

(matcher: mål+assist=poäng)
1. Patrik Laine 9: 13+6=19
2. Aleksander Barkov 11: 7+11=18

3. Nathan MacKinnon 9: 8+9=17
4. Jevgenij Malkin 9: 6+11=17
5. Eric Staal 11: 11+5=16
6. Jevgenij Dadonov 11: 7+9=16
7. Taylor Hall 11: 7+8=15
8. Connor McDavid 11: 7+7=14
9. Jason Zucker 11: 6+8=14
10. Blake Wheeler 9: 4+10=14

Källor: Yle Urheilu, Ilta-Sanomat, Winnipeg Jets Twitter, Winnipeg Sun, Florida Panthers hemsida.

Video: Viasat

Läs mera:

Vilket fyrverkeri! Hattrick för Patrik Laine – se stjärnan krossa sitt målrekord

Han är bra, det måste man ge honom, säger svenska stjärnmålvakten Henrik Lundqvist efter tre insläppta mål av Patrik Laine – som fortsätter klättra i NHL:s skytteliga. Det är bara tur, konstaterar Laine själv.

Läs också