Hoppa till huvudinnehåll

Succétränaren ursinnig på regeln som straffar Sverige: ”Det är total skit!”

Wolfgang Pichler.
Wolfgang Pichler missnöjd med regelverket. Wolfgang Pichler. Bild: imago/Eibner/All Over Press Wolfgang Pichler

Sveriges skidskyttelandslag gjorde enorm succé i OS i Pyeongchang – men det syns inte i världscupen. Det står Sverige dyrt och får förbundskaptenen Wolfgang Pichler att gå i taket.

De svenska skidskyttarna förbereder sig inför världscupen i Kontiolahti med ett smått otroligt OS i ryggsäcken.

Sverige tog två guld och två silver, och radade även i övrigt fram fina placeringar – och överträffade alla förväntningar. Ungdomar som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har fått infinna sig i nya roller som folkfavoriter.

– Det har jag väl inte riktigt hunnit vänja mig vid. Men det är kul. De flesta kommer fram och säger grattis och att vi har varit duktiga, att de har suttit hemma och hejat på oss. Så det är ju bara något positivt, säger distansmästaren Öberg till TT.

Hanna Öberg, OS 2018.
Hanna Öberg skrällde med OS-guld i distansloppet i Korea. Hanna Öberg, OS 2018. Bild: EPA / Christian Bruna Hanna Öberg

I världscupsammandraget syns OS-framgången ändå inte. Resultaten från Pyeongchang räknas inte med i världscupen, vilket gör Wolfgang Pichler ilsken.

– Det är total skit, skandal! Det är så dumt! Den viktigaste tävlingen på fyra år räknas inte alls, det är så konstigt. OS är OS men de får varken prispengar eller rankningspoäng. Det är så dumt, säger chefstränaren till Sportbladet.

– Det är den viktigaste tävlingen, det är klart det ska påverka nationscupen och den totala världscupen. Det är så jävla dumt.

Goda sprintresultat behövs

I nationscupen, som står som grund för hur många idrottare landslagen får ställa på startstrecket i världscupen, kunde Sverige med OS-resultaten i potten mycket väl ha passerat Ryssland.

När de inte adderas stannar Sverige utanför topp-5, som hade gett en extra startplats till nästa säsong.

Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström efter OS-guldet 2018.
De guldprydda stafettherrarna Peppe Femling (t.v.), Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström. Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström efter OS-guldet 2018. Bild: All Over Press Fredrik Lindström,Sebastian Samuelsson,Peppe Femling,Jesper Nelin

Svenskarna har också begränsat med chanser att visa upp sig i Kontiolahti. Till söndagens masstarter tar sig de 25 främsta i den totala världscupen plus de fem bästa bland övriga åkare i sprinten.

Av svenskarna är endast Fredrik Lindström i dagsläget kvalificerad. Lindström hittas på placering 25 i världscupen, medan till exempel dubbla OS-medaljörerna Samuelsson och Öberg är 58:e respektive 50:e.

– Det är såklart tråkigt, men samtidigt har man vetat om det här. Ligga topp-25 hade jag klarat av om jag bara åkt bättre före OS. Nu behöver man nog vara topp-15, topp-20 på sprinten och det borde jag ha en bra chans på, säger Samuelsson till Sportbladet.

Tävlingsprogrammet i Kontiolahti:

To 8.3 Sprint, herrar, kl. 18.30 (TV2 och Arenan)
Fr 9.3 Sprint, damer, kl. 18.30 (TV2 och Arenan)
Lö 10.3 Sprintstafett mixed, kl. 14.30 (TV2 och Arenan)
Lö 10.3 Mixedstafett kl. 17.35 (TV2 och Arenan)
Sö 11.3 Masstart, herrar, kl. 14.20 (TV2 och Arenan)
Sö 11.3 Masstart, damer, kl. 17.00 (TV2 och Arenan)

Läs mera:

Mäkäräinen med hemmaplansfavör – kampen om världscupsegern eskalerar

Världscupen i skidskytte fortsätter efter OS-pausen med tävlingar i Kontiolahti. Efter besvikelsen i Pyeongchang satsar Kaisa Mäkäräinen nu på att vinna världscupen.

Läs mera:

OS-medaljör bojkottar världscupen i Tiumen: "Nationer utan fungerande antidoping ska inte ha tävlingar på internationell nivå"

I OS i Pyeongchang vann han två medaljer, men nu den svenske sidskytten Sebastian Samuelsson att i likhet med flera internationella aktörer bojkotta den avslutande världscuphelgen i ryska Tiumen. "Nationer utan en fungerande antidopingorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå" skriver 20-åringen på twitter.