Hoppa till huvudinnehåll

”Ett pussel av kulturhus” - Lovisa ska inte köpa Almska gården

Almska gården i Lovisa , bygnaden fotad utifrån.
Almska gården, som nu är kulturhus, är till salu. Almska gården i Lovisa , bygnaden fotad utifrån. Bild: yle/Daniela Ilvonen Lovisa,almska gården i lovisa

Almska gården är till salu. Kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg nämner Lovisa stad som den självklara köparen. Lovisapolitikerna vill fortsätta med hyreskontraktet, men tänker inte köpa gården.

Att Almska gården är till salu är i sig inte överraskande. Det säger både kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (Sfp) och stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (Sfp).

– Diskussionen har blommat upp i och med att ägaren satt fastigheten till salu, men staden har gett ett tydligt svar.

Lovisapolitikerna vill fortsätta med hyreskontraktet, men tänker inte köpa gården.

Vi har behov för Almska gården både som hem för kulturen och för tillfälliga lösningar

Stadsdirektören Jan D. Okerblom (Sfp) har svarat åt fastighetsägaren Kari Markkula att staden inte går in för att köpa fastigheten.

– Vi besökte huset tillsammans då det blev klart att ägaren vill fortsätta sälja fastigheten. Efter grundligt övervägande har staden bestämt att inte gå in för köp av fastigheten, säger Mia Heijnsbroek-Wirén (Sfp), ordförande för stadsstyrelsen.

skylt på almska gården i lovisa 16.05.16
I dagens läge har Stödföreningen för Lovisa konstcentrum utställningsverksamhet i Almska gården. skylt på almska gården i lovisa 16.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus stödföreningen för lovisa konstcentrum rf

Heijnsbroek-Wirén framhåller att Almska gården är viktig för staden, inte minst då staden har utmaningar med skolfastigheter.

För tillfället används Almska gårdens utrymmen delvis av Harjurinteen koulu, som evakueras på grund av problem med inneluften.

– Vi har behov för Almska gården både som hem för kulturen och för tillfälliga lösningar, säger Heijnsbroek-Wirén.

Också dyrt att hyra

För tillfället hyr staden Almska gården. Hyreskontraktet fortsätter ännu i två och ett halvt år.

Kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg påpekar att Almska gården också är dyr att hyra. Han för fram Lovisa stad som den naturliga köparen.

– Betalar man hyra varje år så kostar det också, speciellt på lång sikt, säger Rosenberg.

Thomas Rosenberg vid lånedisken i Lovisa huvudbibliotek
Thomas Rosenberg kallar Lovisas kultur- och biblioteksfastigheter ett pussel. Thomas Rosenberg vid lånedisken i Lovisa huvudbibliotek Bild: Yle/Carmela Walder bibliotek,böcker,Thomas Rosenberg,lånedisk

Rosenberg ser inte många potentiella köpare.

– Om någon är villig att köpa den och hyra ut den billigare än nu, gärna för mig, men alternativen är inte hemskt många.

Samtidigt medger Rosenberg att staden inte önskar äga alltför många fastigheter.

Pussel av kultur och bibliotek

Tidningen Östnyland skrev tidigare i veckan (7.3) att Rosenberg ser Societetshuset som en möjlig byggnad för kulturverksamhet, om byggnaden blir tom efter att huvudbiblioteket flyttar ut.

Han säger att biblioteket inte kommer att flytta tillbaka till Societetshuset, men ser många möjligheter för Socis som mötes- och festlokal, förutsatt att man lyckas renovera byggnaden.

– Vi har ett bibliotek som är i akut behov av nya utrymmen. Om vi förlorar både Almska gården och Socis så är vi plötsligt helt utan. Det är svårt att säga i vilken rikting det lönar sig att gå. Det är ett pussel av kulturhus, säger Rosenberg.

Med pussel avser Rosenberg också ekonomiska frågor. Kulturen överskuggas lätt av idrottssidan. Kravet om en ny idrottshall äter enligt Rosenberg resurser från kultursidan.

– Vi bröstar oss för att vara en kulturstad, men när det gäller konkreta beslut och resurser så är vi ganska få som kämpar för det.

Framtid för mögelskadade böcker?

Biblioteket utryms från Societetshuset, eftersom personalen inte kan jobba i byggnaden på grund av problem med inneluften.

Societetshusets dörrar står i dagens läge öppna endast två gånger i veckan.

Staden har ett femårigt hyreskontrakt med den tillfälliga lokalen på Drottninggatan. Det ser Heijnsbroek-Wirén ser positivt på.

– Jag tycker det är ett bra beslut. Läget är bra, på Drottninggatan mitt i stan. Planerna på att renovera lokalen är redan i gång.

– Vi har gjort beslut om att vi flyttar biblioteket till Drottninggatan, så att vi får tid och andningsrum att se hur vi utvecklar bibliotekstjänsterna framöver.

Enligt Rosenberg är den tillfälliga bibliotekslösningen i den gamla målfärgsbutiken på Drottninggatan inte hållbar. Utrymmet är för litet.

Rosenberg är också oroad över vad som ska hända med bibliotekets nuvarande bokbestånd på 100 000 band, som är i fara att förstöras helt och hållet. Nya böcker har sedan sommaren anlänt till en tillfällig lokal.

Almska gården utannonserades till försäljning på onsdagen. Priset är 490 000 euro.

Läs mera:

Gamla läkarvillan i Nickby

Drömmen om ett gammalt hus i Östnyland

Drömmer du om ett hem eller renoveringsobjekt på landsbygden? Nu är det trendigt att fynda och renovera gamla skolor eller kommunhus i Östnyland.

Läs mera:

Paola Dadda i Almska Gården i Lovisa

Feministisk vår på Almska gården: "En gammaldags Lovisabo kanske tar ett skutt i luften"

I dag firas internationella kvinnodagen. Kulturhuset Almska gården i Lovisa bjuder på föreläsningar, musik och annat program. I samband med kvinnodagsfirandet ordnas också guidning genom utställningen Feministisk vår.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland