Hoppa till huvudinnehåll

Feministisk vår på Almska gården: "En gammaldags Lovisabo kanske tar ett skutt i luften"

Paola Dadda i Almska Gården i Lovisa
Kulturproducenten Paola Dadda välkomnar Lovisaborna att fira kvinnodagen på Almska gården. Paola Dadda i Almska Gården i Lovisa Bild: yle/Daniela Ilvonen Lovisa,almska gården i lovisa

Internationella kvinnodagen firas på Almska gården för första gången. Programmet ordnas av Lovisa kulturtjänster, Lovisa stads museum och Lovisa bibliotek.

Paola Dadda, kulturproducent på Lovisa stad, är initiativtagare till kvinnodagens program.

– Vi ville ha ett roligt samarbete mellan biblioteket, kulturtjänsterna och museet. Så vi började med att fundera ut vem som kan bidra med vad med kvinnan som tema, säger Dadda.

Kvinnodagen har urartat till att handla om blommor och choklad, men reflektion och diskussion är viktigt

Det tvåspråkiga programmet riktar sig till alla intresserade. På programmet står bland annat glimtar ur Lovisas kvinnohistoria, då museiintendenten Ulrika Rosendahl föreläser om kärringvälde och kvinnogarden.

Det blir också musik och dikter.

– Kvinnan är huvudperson hela eftermiddagen, säger Paola Dadda.

På kvinnodagen kan besökaren också bekanta sig med utställningen Feministisk vår med kulturproducenten Nina Wiklund som guide.

– Kvinnodagen har urartat till att handla om blommor och choklad, men reflektion och diskussion är viktigt, säger kulturproducenten Nina Wiklund.

Feministisk vår väcker tankar och känslor

Utställningen Feministisk vår har stått framme en knapp månad och setts av ett hundratal personer.

Utställningen ordnas av Stödföreningen för Lovisa konstcentrum i saamarbete med stiftelsen Pro Artibus. Tidigare stod den framme i Ekenäs.

Nina Björkman-Nystén från Stödföreningen för Lovisa konstcentrum säger att samarbetet är viktigt.

– En liten förening i en liten stad kan omöjligt åstadkomma en utställning av det här slaget utan samarbete.

Konstverk i Almiska Gården i Lovisa
Birgitta Aras skulpturer är en del av utställningen Feministisk vår. Konstverk i Almiska Gården i Lovisa Bild: yle/Daniela Ilvonen Lovisa,almska gården

– Med finns bland annat nutidskonstens grand old lady Birgitta Ara med äldre skulpturer, säger Nina Björkman-Nystén.

Enligt Björkman-Nystén har utställningen väckt tankar och känslor.

- Utställningen väcker tankar och känslor. Alla tycker inte om alla verk. Men ingen har sagt att utställningen är ointressant, säger Björkman-Nystén.

Också konstnären Ralf Forsström, som tog initiativ till att få utställningen till Lovisa, säger att den har väckt reaktioner.

– En gammaldags Lovisabo kanske hoppar i luften. Men det är bra att också Lovisaborna får se vad som är på gång inom nutidskonst.

Almska gården i Lovisa , bygnaden fotad utifrån.
Almska gården fylls av konst och annat program under våren. Almska gården i Lovisa , bygnaden fotad utifrån. Bild: yle/Daniela Ilvonen Lovisa,almska gården i lovisa

Almska gården har två våningar med var sin utställning. Feministisk vår fyller den nedre och större våningen.

På andra våningen, den så kallade vinden, ställs en ny utställning fram. 17.3 öppnar Linnea Saarits handarbetsutställning.

Följande stora utställningar produceras av Ralf Forsström och inleder en serie med konst från kulturhem i Lovisa.

ralf Forsström i bild i Almska gård i Lovisa
Ralf Forsström tog initiativ till att utställningen Feministisk vår turnerade till Lovisa. ralf Forsström i bild i Almska gård i Lovisa Bild: yle/Daniela Ilvonen Lovisa,almska gården i lovisa

Forsström är kritisk till byggnaden.

– Jag hoppas att staden hittar ett bättre ställe för konsten. Man kan inte ta dyr konst till Almska gården, eftersom huset är brandfarligt. Dessutom är det litet, säger Forsström.

Det är fritt inträde till Almska gårdens utställningar och kvinnodagens program.

 • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

  Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

  Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

 • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

  Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

  Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

 • Över sju kilometer hög askpelare stiger från indonesisk vulkan

  Vulkanen Supotan fick två utbrott på söndagsmorgonen.

  Ett vulkanutbrott i centrala Indonesien har skapat en 7500 meter hör askpelare Vulkanen Supotan i norra Sulawesi hade två utbrott på söndagsmorgonen, uppger den indonesiska katastrofmyndighetens talesman Sutopo Purwo Nugroho.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland