Hoppa till huvudinnehåll

Ingen rusning till landskapsvalen inom Vasa valkrets – grälet inom regeringen en orsak

Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015
Arkivbild. Valaffischer. Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Johanna Ventus riksdagsval,riksdagval åbo

Partierna har vissa svårigheter med att locka kandidater till landskapsvalen i de österbottniska landskapen. En av orsakerna är osäkerheten kring hela landskapsreformen. Det råder tvivel om valet alls blir av i oktober.

Just nu heter det att valet ska ordnas i oktober i år, men läget är minst sagt osäkert, med flera samlingspartister som nu öppet kritiserar vård- och landskapsreformen.

Runt om i de österbottniska landskapen försöker partierna fylla sina kandidatlistor. Men osäkerheten försvårar jakten.

SFP: Svenska servicestrukturen

- Läget varierar kommunvis. Men fältet har tagit till sig att det här valet handlar om den framtida svenska servicestrukturen, säger Sven Jerkku, SFP:s kretsordförande i Österbotten.

Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten
Sven Jerkku. Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten Bild: Ann-Sofie Långvik/Yle Sven Jerkku,Svenska folkpartiet i Finland,SFP,kretsordförande,Närpes

Jerkku upprepar också det som partiets ordförande Anna-Maja Henriksson tidigare föreslagit (men senare backat från).

- Vi har föreslagit att riksdagsledamöter inte ska ställa upp i landskapsvalet men vi har inte fått något gehör från övriga partier, säger Jerkku.

Kärvare i Österbotten för Centern och Sannfinländarna

Esko Lehtimäki, Centerns kretsordförande i Södra Österbotten, säger att man inte har några större svårigheter att hitta kandidater i Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Svårare är det i Österbotten.

Läget är i stort sett det samma för Sannfinländarna: I Södra Österbotten och Mellersta Österbotten fylls troligtvis listorna, vilket inte nödvändigtvis är fallet i Österbotten.

SDP: Hela reformen osäker – Saml: Valet blir av

Socialdemokraterna har hittat kandidater runt om i landskapen men det är inte fråga om någon rusning. Orsaken är klar, om man frågar Matias Mäkynen, kretsordförande i Österbotten.

- Den största orsaken är osäkerheten kring hela reformen, säger Mäkynen.

Matias Mäkynen politiker.
Matias Mäkynen. Matias Mäkynen politiker. Bild: Yle/Kalle Ranta matias mäkynen

Samlingspartiets ordförande i Österbotten, Jussi Taittonen, tror att valet blir av i oktober som planerat.

- Läget varierar enligt stödet för partiet. Det går bättre i Södra Österbotten än i Mellersta Österbotten, säger Taittonen.

En del av partierna har kommunvisa kvoter. Centern och Samlingspartiet har fastslagna kvoter, SDP och Sannfinländarna har riktgivande.

De Gröna: Ordna valet nästa år!

Till en början var det tänkt att landskapsvalet skulle hållas i samband med presidentvalet i februari. Av det blev det intet och nu är det den 28 oktober som gäller.

Något som inte faller Tuomas Ojajärvi i smaken. Han är ordförande för De Gröna i Södra Österbotten. Enligt honom blir de mindre partierna lidande.

- Demokratiskt skulle det vara bättre att hålla landskapsvalet i samband med riksdagsvalet nästa år. Då skulle troligtvis också valdeltagandet vara större, säger Ojajärvi.

Sannf: Samlingspartiet spricker

Från Sannfinländarnas håll ifrågasätter man Samlingspartiets vilja.

På den direkta frågan om man tror att valet kommer att hållas i oktober, svarar kretsordförande i Södra Österbotten Jukka Mäkynen:

- Det spricker inom Samlingspartiet och det får en att undra om de faktiskt vill att valet ordnas. Centern gör säkert allt för att valet ska bli av.

Texten baserad på Yle Pohjanmaas artikel av Tuomo Rintamaa